Мая Манолова: „Топлофикация“ трябва да промени отношението си към столичани

1
136
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Омбудсманът Мая Манолова посочи в „Още от деня“ по БНТ, че „Топлофикация“ – София е водела съдебни дела срещу граждани, които ѝ дължат малки суми, понякога в рамките на стотинки. По думите ѝ темата не е популистка, а засяга въпроса как се управляват обществените дружества.

Манолова се обяви депутатите да приемат промените ѝ в Гражданско-процесуалния кодекс по същество, които се борят с голямото предимство, което имат финансово силните институции и дружества пред потребителя.

Тя посочи, че Европейската комисия има същото изискване и ако такава промяна не бъде въведена до края на март, ще последват наказателни процедури.

В края на януари ЕК официално предупреди България, че ще започне съдебна процедура, защото законодателството ни противоречи на европейското в частта за отношенията между потребители и доставчици на финансови услуги, припомни Мая Манолова. Тя поясни, че настоящото законодателство не защитава потребителите, а дава неравно предимство на финансово по-силните институции.

„Публично представихме предложения за промени в Гражданско-процесуалния кодекс. Получихме обещания от депутатите в правната комисия да приемат предложенията бързо, защото срокът на ЕК изтича в края на месец март“, заяви Манолова.

Изискването на ЕК е разпродаването на имуществото на длъжник да става само при безспорни случаи и при негово съгласие, че дължи определената сума, поясни Манолова.

Основният проблем е, че длъжникът не може да се защити срещу неравноправни клаузи с банките и в случай на възражение от страна на длъжника, че банката е пресметнала дълга некоректно.

„Дойде му времето на този чл. 417 да бъде променен така, че гражданите да бъдат защитени от финансовото заробване“, каза още Манолва.

Тя допълни, че два пъти е внасяла предложение за промяна на законодателството, но сега зад исканията на гражданите застава и Европейската комисия.

Мая Манолова посочи, че съществуват много случаи, в които „Топлофикация“ – София започва съдебно производство срещу хора, които ѝ дължат суми под 100 лв., а понякога дори в рамките на стотинки.

Има ли гражданин на София, който не би си платил десетте лева дълг към „Топлофикация“ пред „угрозата да бъде осъден с начисляване само на юрисконсултски възнаграждения за още 950 лв., плюс експертизите на съда две по 150, плюс 25 лв. съдебна такса, плюс няколко стотин лева на частен съдебен изпълнител“, попита Мая Манолова.

 „„Топлофикация“ трябва да си промени отношението към столичани, защото те са нейните началници. Отношението означава уважение към потребителя“, каза омбудсмана.

Мая Манолова посочи, че въпреки големия екип юристи на „Топлофикация“, дружеството е наемало частни кантори, на които е изплатило 2,245 млн. лв. Тя заяви, че в цената на парното са включени тези суми.

Това не е популистка тема, а въпросът е как се управляват обществените дружества, заяви Мая Манолова.