С приказка сутрин малчугани ходят с желание на детска градина

1
107
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Благодарение на проект „Утринна приказка“ малчуганите от група „Котета“ в столичната 34 ДГ „Брезичка“ ходят с желание на детска градина. Родители на 3-годишните се редуват да им четат и драматизират с помощта на престилки с различни герои или куклен театър любими детски произведения, сред които са „Червената шапчица“, „Трите прасенца“, „Косе Босе“ и други.

Проектът стартира в началото на учебната година, като в него се включват 15 детски градини. Те са от пет региона в страната – София, Плевен, Сливен, Пазарджик и Велико Търново, обясни пред „Монитор“ експертът в просветното министерство Ваня Трайкова. В район София всички детски градини се намират в столицата, докато в другите четири района са избрани по две извън областния град и една в него.

„Първоначалната идея бе проектът да помага за преодоляване на трудната адаптация на децата в детската градина и осигуряване на добро сътрудничество с родителите, тъй като децата са чувствителни в тази възраст в раздялата един от друг“, сподели Трайкова. По този начин родителите пък се чувстват като част от педагогическия процес. „Ежедневното четене на приказки развива въображението, паметта, мисленето. Всички важни умения, които е добре да се развиват в един възрастен“, сподели още за ползите от проекта.

По-спокойни, по-любопитни и деца, които идват с желание на детска градина посреща всяка сутрин Пламена Колева, която е учител в група „Котета“. „Адаптацията на децата е по-лесна. Забелязва се по-ускорено развитие на уменията за общуване, по-любопитни са, успяват да развият въображението си, тръгват напред в развитието си. Те стават по-социални, чувства се, че изживяват радост от преживяното,“ сподели наблюденията си педагожката в първа група. Колева разказа, че децата винаги я питат „Ще има ли днес приказка“, „Кой ще ни идва на гости?“. Когато няма родител, който да чете, самите педагози влизат в тази роля, за да са щастливи децата, въпреки че това не е заложено в седмичното разпределение. „Родителите също са позитивно настроени към инициативата. Всеки от тях се старае да намери време при наша покана, стига да имат възможност“, разказа Колева. Най-често на гостите пък идват майките, но понякога те са сменени от татковци, батковци и каки.

В детска градина „Брезичка“ в кв.  Дианабад имат специален кът за утринните приказки. В стая на група „Котета“ има пейки, на които могат да седнат малчуганите, мек килим, на който да легнат, както и възглавнички. „Нашият кът е обособен от общото пространство на стаята, но видимо си личи, че това е мястото, на което децата знаят, че трябва да отидат, когато трябва да им се четат приказки“, обясни Колева.

Всеки родители може просто да прочете приказката или да използва кукления театър или малки престилки с различни видове приказки, които позволяват драматизация. „Червената шапчица сме я правили няколко пъти – веднъж с помощта на престилката, друг път под формата на театър, а трети път просто е прочитана.“, сподели учителката. Съдържанието на приказките пък може да бъде използвано при по-нататъшната си работа през деня. Например ако четат „Червената шапчица“, децата могат да учат за цветовете, за различните цветя.

Един от най-активните родители в детската градина е Славена Симеонова, която вече е чела около 30 приказки в групата на дъщеря си Ивон. „На децата им е много интересно, когато им задаваш въпроси – коя е приказката, кой е Вълчо, как се казва еди-кой си от героите. По този начин те не просто слушат приказката, а мислят и успяват да запомнят различни неща“, сподели за наблюденията си майката. Тя разказа, че когато тя чете, всички искат да получат роли по време на театъра, който разиграва. Дъщеря ѝ винаги влиза в такава, а след това избира и останалите герои. Например Ивон е Червената шапчица и посочва кой от групата ще влезе в ролята на бабата, вълка и ловеца. „Те се обличат и по този начин се увличат още повече в приказката“, сподели майката. Според Славена тази инициатива помага не само за по-бързата адаптация на малчуганите, но и на тяхната мотивация да ходят на детска градина. По този начин те усещат, че не са изоставени от родителите си, смята майката. Тя даде за пример хлапе, което в началото е плачело тихо в ъгъла за майка си, а вече участва активно и задава въпроси при четенето на приказките.

В детската градина създават и „стая на семейството“ която служи за срещи на родителската общност. В нея те получават и указания как трябва да се проведат заниманията, как да прочетат приказките, съгласува се техният избор. Това е мястото, където родители и педагози могат да говорят спокойно един с друг.

След старта на проекта над 1000 родители са попълнили анкета относно удовлетвореността им. „Всички споделят единодушно, че подкрепят тази идея. Отправят препоръки да се разшири с драматизация, музика“, обясни Ваня Трайкова за позитивните отзиви на родителите. В края на учебната година, когато се отчетат окончателните резултати от практиката, от просветното министерство ще могат да предложат модела на всички детски градини в страната.