Американската космическа мисия Озирис-Рекс засне впечатляващи снимки на повърхността на астероида Бену

1
151
Добави коментар
redbul80
redbul80

Това широкоъгълно изображение бе заснето на 25-ти февруари от камерата MapCam на борда на автоматичната междупланетна станция на НАСА „Озирис-Рекс“. Credit: NASA/Goddard/University of Arizona

18 март 2019 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. През изминалата 2018-та година голяма част от междупланетните новини бяха доминирани от мисията на Япония „Хаябуса 2“, която понастоящем изучава астероида Рюгу. След пристигането на американската мисия „Озирис-Рекс“ в околностите на астероида Бену през декември, днес разполагаме с още по-голямо количество интересни снимки и данни, които разкриват вълнуващите тайни на малките светове от Слънчевата система. Представям на вашето внимание три снимки, заснети от „Озирис-Рекс“ на 25-ти февруари, които наскоро бяха официално публикувани на сайта на НАСА. 

Горното широкоъгълно изображение, заснето от MapCam, изобразява терен, широк 180 метра, в който се забелязват огромно количество скали и една малка падина без скали, затрупана от реголит. 

Тези две снимки бяха заснети на 25-ти февруари с помощта на камерата PolyCam. Горната снимка показва скала с размер 15 метра, а долната – падина, затрупана от реголит. Credit: NASA/Goddard/University of Arizona

Показаните по-горе две изображения са заснети с камерата с висока разделителна способност PolyCam и те обхващат фрагменти от заснетия от MapCam терен с широчина около 31 метра.

Когато снимките са били направени на 25-ти февруари, автоматичната междупланетна станция „Озирис-Рекс“ се е намирала на разстояние 1.8 километра от повърхността на астероида Бену. 

Напомням на читателите, че „Озирис-Рекс“ е най-амбициозната възвръщаема мисия на НАСА след приключването на лунната програма „Аполо“ през 70-те години на миналия век. Ако всичко мине наред, от астероида Бену ще бъдат взети между 60 грама и 2 килограма грунт и скали, които ще бъдат анализирани в наземни лаборатории, след като „Озирис-Рекс“ се завърне обратно на Земята през 2023 година.

Източник: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/