Избор на паркет за интериора на дома: Видове, особености и поддържане

1
126
Добави коментар
seoslav
seoslav

Има редица фактори, с които трябва да се съобразим, когато избираме паркет за интериора на дома си

Паркетът е дългосрочна инвестиция, затова трябва да направим избора си разумно и да се съобразим с редица условия. Не взимайте прибързано това решение, с оглед на промоциите в магазините, защото впоследствие ще ви е трудно да адаптирате останалото обзавеждане към него.

Ако сте закупили апартамент, строен преди години, може да имате късмет и да се натъкнете на стара, масивна настилка, която ще изисква единствено освежаване. В този случай трябва само да си осигурите изпълнител на услугата циклене на паркет, което ще ви гарантира професионално възстановяване и съвършен вид.

Видовете паркети на пазара

Паркет от естествени дървесни материали

Класически модел, който осигурява здравина, достатъчно висока плътност и перфектна изолация. Неговият живот практически е вечен, стига да се грижите периодично за състоянието му. Когато премине изцикляне, той може да бъде лакиран, което предполага и опция за смяна на цвета. По този начин имате варианти и да разнообразявате интериора на дома си. Най-често естественият паркет се изработва от дъб, бук, ясен или круша. Основният му недостатък е цената, която е по-скъпа от тази на останалите, както и монтажът, който е по-сложен и отнема повече време.

Трислоен паркет

Той се състои от три слоя дървесина, като повърхностният е с дебелина до 5 мм и е по-твърд. Средният пласт е напречно на горния и долния слой, което създава устойчивост и защита срещу изкривяване и разместване.

При този вид паркет трябва да се има предвид, че цикленето не може да бъде неограничено през годините, тъй като горният слой е слаб и би могъл прекалено да изтънее.

Ламиниран паркет

Настилката е особено популярна и предпочитана от собствениците на жилища, а причината се дължи на ниската цена, безпроблемния и прост монтаж, както и бързото му отстраняване при нужда. Ламинираният паркет би могъл да се постави, както върху бетонния под, така и върху балатум, мокет и други покрития. Не бива да се пропуска синтетичната подложка отдолу, която дава допълнително уплътнение и стабилност на елементите от паркета.

Не бива да забравяте обаче, че този вид няма по-дълга продължителност от максимум 5-6 години. Когато класът на материала е по-висок, употребата може да се удължи във времето, но въпреки това има краен срок.

Планирайки покупката му, трябва да се съобразява натовареността на помещението и издръжливостта му. Най-бързо износващите са с дебелина 6 мм, те се продават и на по-ниска цена съответно. Средната препоръчителна дебелина е 8 мм, за да сте спокойни при употребата му в бъдеще.