Какво е SEER и SCOP?

3
297
Добави коментар
vimaxclima
vimaxclima

Какво са SCOP и SEER при климатиците?

 

SCOP и SEER са коефициенти за енергийна ефективност въведени от ЕС за климатичната техника. 

 

Най-общо казано показват колко е икономичен един климатик. SCOP (Seasonal Coefficient of Perfomance) е показател, които измерва сезонната енергийната ефективност при режим на отопление, а SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) в режим на охлаждане. Изчисляват се като се пресметне съотношението между средната отоплителна/охлаждаща мощност през съответния сезон и консумираната енергия. Колкото по-висок е този показател, толкова по-икономичен и ефективен е климатика. 

 

Какво е сезонна ефективност?

Сезонната ефективност е нов начин на измерване на истинската енергийна ефективност на технологията за отопление и охлаждане за цяла година. Тази нова мярка представлява по-реалистичен показател за енергийната ефективност и въздействието върху околната среда на дадена система.

 

Новият метод за оценка на енергийната ефективност се ръководи от директивата на ЕС за продукти, използващи енергия (Директива за еко-дизайн), която определя минималните изисквания за екологично проектиране, които производителите трябва да включат до 2013 г. в техните продукти, ползващи енергия.

 

Сезонната ефективност изисква нова система за оценка на отоплителните и охладителните продукти, която трябва да се използва от всички производители.

 

Те са:

Стойността на коефициента за сезонна енергийна ефективност (SEER) при охлаждане
Стойността на сезонния коефициент на преобразуване (SCOP) при отопление

 

 

Тези стойности са изразени в скала на енергийна ефективност, която ги разделя на класове – от А+++ до D. Климатиците със SCOP клас А+,А++ и А+++ са в пъти по-ефективни от всеки друг отоплителен уред. Тези коефициенти замениха доскоро използваните COP (coeficent of performance) и EER (energy efficiency rating), които се изчисляват при определени външни температури – 35°C в режим на охлаждане и 7°C в режим на отопление, при работа на климатика на пълна мощност. Това означава, че при определени условия, като външна температура +7 °C за отопление, при правилно оразмеряване на климатичната система, ако COP = 4, климатикът ще ви консумира 1kW електроенергия, а ще дава 4kW топлина. С падането на външната температура, ще намалява и мощността, която системата може да отдаде, т.е. COP при -15°C напр., няма да е 4, а примерно 2,5 и съответно при температура по-висока от +7°C, ще е по-висок от 4.

 

 

При SCOP и SEER се взимат допълнително под внимание следните аспекти: термпературните диапазони през четирите сезона, климатът в различните зони на Европа, режим на частичен товар, който представлява повече от 90% от режима на работа, консумирана енергия при изключен термостат,  консумация в режим на готовност, нагревател на кратера. Те спомагат за по-точното измерване на енергийната ефективност, ликвидирайки недостатъците на COP и EER, които не отчитат реалните условия и режими на работа, влажността и климатичните особености в различните части на Европа.

 

И така след въвеждането на новата директива на Европейския съюз за свързаните с енергопотреблението продукти (Energy-related Products – ErP) , от 1 януари 2013 година Европа условно е разделена на 3 климатични зони – Северна, Централна и Южна Европа. За студената северна зона като място за измервания е избран град Хелзинки, за умерената – Страсбург, а за топлата южна зона – Атина. Всички измервателни точки са еднородни при външна температура съответно 12 ̊С, 7 ̊С и -7 ̊С.