Важен опит с растения е бил проведен в космоса по време на пилотираната мисия на Върджин Галактик през февруари

1
137
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: самолетът-носител „Ийв“ изведе на 22-ри февруари пилотирания кораб „Юнити“ към отправната височина за запалването на ракетния му двигател. Впоследствие „Юнити“ с тримата души на борда (Дейв Маккей, Майкъл Масучи и Бет Моузес) успешно достигна до космоса. Photo credit : Virgin Galactic

19 март 2019 г. 16:57 ч.

Светослав Александров. Много хора, включително и космически ентусиасти, са склонни да подценяват възможностите на суборбиталните космически кораби. Тези критици смятат, че кораби като „Юнити“ на Върджин Галактик и „Ню Шепърд“ на Блу Ориджин са просто увеселителни влакчета за богаташи и нямат никаква стойност за научно-технологичния прогрес. Нищо не е по-далеч от истината. Оказва се, че суборбиталните летателни апарати притежават огромен потенциал и на борда им могат да бъдат провеждани уникални научни експерименти. 

Такъв опит е бил проведен на 22-ри февруари тази година, когато по време на пилотираната мисия на „Юнити“ в космоса били изведени растения от вида Arabidopsis thaliana – важен моделен организъм за растителната биология. 

Изпращането на растения в космоса има десетилетна история – това се практикува още през 40-те години, когато американците започват да изстрелват ракетите с германски произход „Фау 2“. Смята се, че първите организми, достигнали до космическото пространство, са семена от царевица, изстреляни през 1946 година. По-късно със създаването на първите орбитални космически кораби, с развитието на орбиталните станции като „Салют“, „Скайлаб“, „Мир“ и сега Международната космическа станция, растителните проучвания процъфтяват. България има сериозни традиции в областта – наша оранжерия е летяла на борда на „Мир“. 

Въпреки това орбиталните полети си имат своите ограничения. Накратко казано, учените имат контрол и възможност да получат снимки и данни само по времето на два етапа: когато експериментът е още на Земята и когато експериментът вече е достигнал в орбита и може да бъде ръководен от астронавт. Но какво се случва точно в момента на преход – когато корабът напуска земната атмосфера, влиза в космоса и настъпват условия на безтегловност? Това е област от познанието, което е все още недостъпно за хората (източник).

Именно затова бе проведен този опит на борда на „Юнити“ – за да се проучи как растенията се адаптират по време на преходния пероид. За тази цел е създадена специална система, наречена „Флекс“, която позволява организмите да се наблюдават и изследват в рамките на кратка суборбитална мисия. Чрез методи като флуоресцентно маркиране на протеини изследователите могат да разберат какво точно се случва в самите клетки на Arabidopsis thaliana. 

Учените няма да се ограничат само до услугите на Върджин Галактик и космическия кораб „Юнити“. На борда на „Юнити“ ще бъдат проведени общо два експеримента, но ще бъдат пратени растения и на борда на кораба на Блу Ориджин „Ню Шепърд“. Така изследователите ще получат не само повторяемост, но и огромно количество данни, които ще могат да се допълват. 

За повече информация и снимки: Върджин Галактик 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/