Наркотиците в Европа: Първенци в класацията… Германците!

1
166
Добави коментар
angel_taxi2
angel_taxi2

Най-много наркотици се употребяват в Източна Германия

ъде в Европа употребяват най-много наркотици? Отговор на този въпрос търси група учени, които се заемат да изследват отпадни води от 73 града в Европа в най-голямото подобно изследване.

Оказва се, че германският град Ерфурт „води“ в изследването. Според отпадните води на града именно там се използват най-много метамфетамини, сравнено с останалите градове, пише английското издание на DW.

Учените са търсели следи от четири вида наркотици – амфетамини, кокаин, екстази и метамфетамини.

Проби от водата били взимани дневно и така учените успели да изчислят колко и каква дрога е била най-често употребявана от жителите на градовете в период от седмица. В лабораториите са търсени метаболити – вещества, които остават в човешката урина, след като наркотикът бъде разграден от тялото. 

Столицата на метамфетамините  – Ерфурт

Изследователите са установили, че на всеки 1000 жители на Ерфурт се падат 211,3 мг метамфетамини. Кемниц, който също е в Източна Германия, е втори в списъка, със 196,2 мг за 1000 човека.

Европейският център за мониторинг на наркотиците и пристрастяванията отбелязва, че употребата на метамфетамини във всичките градове, спада.

„Традиционно употребата на метамфетамини е по-скоро ниска и е концентрирана в Чехия и Словакия“, отбелязват от европейската агенция.

Сега обаче наркотикът е все по-често употребяван и в Източна Германия и Северна Европа, особено във Финландия. 

Амфетаминът – все по-често употребяваната дрога

Германия води и в класацията по употребата на Амфетамини. Саарбюкен води с 407,4 мг за 1000 души. На второ място е… Рейкявик. В столицата на Исландия обаче средната употреба е далеч по-ниска.

Берлин също намира място сред първенците по употреба на наркотици. Осло, Антверпен и Лахти също са сред „нарко столиците“. 

Западна и Южна Европа – кокаиновият рай

Богатите западни страни традиционно са с най-високата употреба на кокаин. Наркотикът обаче не е толкова популярен в Източна Европа.

Всъщност, учените установяват, че употребата на кокаин отчита ръст, а не спад, както при останалите наркотици. Според тях достъпът до него става все по-лесен. 

Екстази – дрогата на уикенда 

Последният наркотик, за чиято употреба учените са събирали данни, е екстази. От десетките градове, попаднали в проучването, холандските Амстердам и Утрехт водят с най-висока употреба.

Без изненада, учените посочват, че употребата на кокаин и екстази скача рязко през почивните дни. Метамфетамините пък

 

 

https://www.dnes.bg/notifikacii/2019/03/19/narkoticite-v-evropa-pyrvenci-v-klasaciiata-germancite.405040