Освобождават от такси студентите в приоритетните специалности

1
186
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Освобождават от такси студентите в приоритетните специалности, където се наблюдава глад за кадри – математика, химични технологии, материали и материалознание, педагогика на обучението по…, религия и теология, енергетика, физически науки и химически науки. Това съобщи днес просветният министър Красимир Вълчев. По думите му, предложенията на МОН за промените в Закона за висшето образование вече са готови.

При изготвянето на план-приема в държавните ВУЗ-ове са увеличени местата в критичните направления. В други 16, които не са приоритетни, приемът е нулев. Целта е да се захрани пазарът на труда там, където има нужда.

”Днес пазарът на труда ни дава сигнали, че такива направления са с най-висок очакван ръст на възнагражденията. Затова разширяваме приема, предоставяме допълнителни стипендии и по-голямо финансиране на университетите, които обучават в направления с очакван недостиг на специалисти, обясни министърът.

43 276 места за субсидирано обучение на студенти (за образователно-квалификационните степени „бакалавър“, „магистър“ и „магистър след завършена степен бакалавър“) и 2 249 за докторанти са предвидени в план-приема за държавните висши училища през учебната 2019-2020 година. Местата за студенти са с 2 500 по-малко от миналата година. Очакването е в действителност да бъдат приети около 37 000 студенти на места след средно образование в държавните и 8 200 студенти в частните висши училища.