Кой е виновен за провалената женска разходка в космоса?

1
127
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: астронавтката Ан МакКлейн излезе в открития космос на 22-ри март със своя колега Ник Хейг. Photo credit : NASA

26 март 2019 г. 17:05 ч.

Светослав Александров. Преди няколко седмици НАСА оповести, че на 29-март в открития космос ще излязат едновременно две жени – историческо събитие, тъй като никога до този момент не е имало изцяло женска космическа разходка. Вчера обаче агенцията съобщи, че тази разходка няма да се състои, а вместо нея на същия този ден в космоса ще излязат жена и мъж. Причината – НАСА не разполага с два скафандъра, които са подходящ размер за двете жени. Днешният свят е изключително чувствителен към темата за полово равенство. Възникналата ситуация е идеален повод за скандал, а интернет разбираемо ври и кипи. Как изобщо НАСА са допуснали на Международната космическа станция да няма скафандри за жени? 

Нека да разгледаме обаче нюансите на историята и да потърсим истината. 

Малцина си дават сметка, но скафандрите, които понастоящем НАСА използва на борда на МКС, са доста стари. Те са пряк наследник на скафандрите от програма „Аполо“, с помощта на които хора за пръв път стъпват на Луната. След приключването на тази програма през 70-те години Hamilton United и ILC Dover сключват договор с НАСА за създаването на скафандри, които ще са подходящи за новата програма „Космическа совалка“. Първата доставка на скафандрите е направена през 1982 година и оттогава те се използват до ден днешен. Произведени са общо 18 скафандъра. От тях 5 са съсипани по време на космически мисии, а 1 по време на наземни тестове. В работоспособно състояние са останали само 11 от тях, макар че в космоса са налични едва четири [1]. 

Имайки предвид времето, когато скафандрите са произведени, а именно 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век, естествено тогава проблемът с неравенството между жените и мъжете е бил много по-мащабен. Нека не забравяме, че НАСА изпраща жена в космоса чак през 1983 година, когато лети Сали Райд. Нито една жена не е летяла с първите кораби „Мъркюри“, „Джемини“ и „Аполо“, нито една жена не е стъпвала на Луната и нито една жена не е посещавала първата американска станция „Скайлаб“. Положението се променя чак с излитането на първите совалки през 80-те години, и то не веднага. Първоначално скафандрите са предвидени да са в няколко размера – малък, среден, голям и XL. Както ни напомня научно-фантастичната писателка Мери Кауъл [2], скафандрите със среден и голям размер се оказват подходящи за повечето астронавти и първо се произвеждат те. Понеже някои мъже са твърде едри, по-късно връщат XL размера. Не и малкия размер. И когато една жена се е оплакала, че не ѝ става скафандърът, било ѝ казано, че проблемът вероятно е в нея. Да – по това време наистина е имало различно отношение към жените и това отчасти е причина за проблема днес да няма достатъчно налични скафандри. 

Но времената са се променили. Започвайки от 80-те години до ден днешен повече от 40 американски жени достигат до космоса. През 2017 година астронавтката Пеги Уитсън счупва рекорд за американски гражданин, прекарал сумарно най-дълго време в орбита. Да, точно така – днес най-опитният американски астронавт е жена! 

Космическите разходки, наричани официално с термина „извънбордова дейност“, не са като разходките в парка. Вярно – астронавтите много ги обичат, изпитват удоволствие от тях и казват, че нищо не може да се сравни с усещането да стъпиш в открития космос. Но по тяхното време се върши работа. Не всеки може да излезе в космоса когато му скимне, защото извънбордовите дейности са опасни – винаги съществува риск от сблъсък с микрометеороид, който може да пробие скафандъра и да убие човек. И тук е важно да се подчертае: НАСА никога не назначава космически разходки на квотен принцип. Просто сега се случи така, че понастоящем в орбита има двама много опитни специалисти: Ан МакКлейн и Кристина Кук, които са добре тренирани и могат да свършат заедно работа по подмяна на батерии. Ако те бяха излезли заедно в космоса, щеше да е хубаво, но за НАСА е по-важно работата да се свърши. Понеже технически не е възможно да я свършат едновременно двете жени поради недоимъка на скафандри, ще я свършат жена и мъж. Няма никаква драма в това.

Стигнахме до същината на ситуацията. Ръководството на НАСА, по думите на астрофизика Джонатан МакДауъл [3], първоначално смята, че Ан МакКлейн и Кристина Кук могат да излязат заедно в открития космос, ако Кук носи скафандъра със среден размер, а МакКлейн – с голям. МакКлейн преди е тренирала на Земята с голям скафандър и първоначално се предполага, че няма никакъв проблем да носи такъв. Но когато тя излиза в открития космос на 22-ри март с колегата си Ник Хейг, открива, че в космически условия скафандърът й се държи различно в сравнение с наземните условия и би предпочела да работи в скафандър със среден размер. Има само един наличен. Не е проблем някой от скафандрите с големи размери да се преконфигурира и да се адаптира за среден размер, но ще отнеме техническо време. НАСА не може да си го позволи, защото бърза – последният американски кораб „Крю Драгън“ летя в началото на март, а следващият „Сигнус“ ще лети през април и трябва през тази времева дупка да се свърши максимално количество работа. Затова Кук ще носи готовия скафандър среден размер на 29-ти март, като с нея ще излезе мъж-астронавт, а после МакКлейн ще го използва на 8-ми април, когато с нея също ще излезе мъж-астронавт. Отново няма никаква драма. Астронавтката МакКлейн е подходила отговорно, като е преценила, че не може да работи в неподходящо за нея работно облекло. 

В един момент космическата разходка само от жени ще се случи. Просто няма да е веднага. По време на селекцията през 2013-та и 2017-та година НАСА подбра последните си кандидати за астронавти и от общо двадесет души, девет са жени. Случаите, в които те ще са назначени едновременно на космически мисии, ще се увеличават и в един момент желаната женска космическа разходка ще стане факт. Нека не забравяме, че чакаме и други важни събития през следващите години – като например, първата жена, летяла отвъд околоземна орбита, първата жена в орбита около Луната и първата жена, стъпила на Луната. Дано всичко това бъде реалност! 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/