Американски космически кораб от серията Сигнус, който ще лети до МКС през април, бе кръстен на загиналия астронавт Роджър Чафи

1
168
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: космическият кораб „Роджър Чафи“, който ще се отправи към МКС през следващия месец. Photo credit : Northrop Grumman

26 март 2019 г. 20:50 ч.

Светослав Александров. Следващият космически кораб от серията „Сигнус“ на американската компания Нортроп Груман е планиран да лети на 17-ти април и ако всичко мине наред, корабът ще остане прикачен към Международната космическа станция до юли. Това ще рече, че мисията му ще съвпадне с 50-годишнината от полета на „Аполо 11“. Но вместо да кръсти кораба на някой от героите от програма „Аполо“, стъпили на Луната, Нортроп Груман избра този „Сигнус“ да се казва „Роджър Чафи“ – на името на загиналия астронавт от „Аполо 1“. 

Напомням на читателите, че на 27-ми януари 1967 година, по време на наземна тренировка, астронавтите от „Аполо 1“ Върджил „Гъс“ Грисъм, Ед Уайт и Роджър Чафи загиват поради пожар в космическия кораб. Причината, поради която Нортроп Груман избра корабът да носи името на Чафи е че той единствен от тримата не е успял да достигне космоса. Както Грисъм, така и Уайт са летяли преди – Уайт по време на мисията „Джемини 4“  през 1965 г., а Грисъм по време на мисията „Мъркюри-Редстоун 4“ през 1961 година. 

Така САЩ ще отбележи половин век от реализацията на експедицията „Аполо 11“ с кораб, който е кръстен на един от загиналите герои в космонавтиката. Защото без саможертвата на Чафи, Грисъм и Уайт, големият скок на Армстронг и Олдрин през юли 1969 година никога нямаше да стане реалност. 

Корабът „Роджър Чафи“ ще достави за астронавтите на МКС провизии и важни научни експерименти, в това число и живи мишки за провеждането на биологични изследвания в орбита. 

За повече информация:Нортроп Груман

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/