Андроиди в древността охранявали реликви на Буда

1
156
Добави коментар

Преди повече от 2500 години, в гръцката митология се проявявала идеята за автоматизирани оръжия и самоходни машини.
Към III в. Пр. Н. Е. инженерите в елинистическата Александрия в Египет изграждат истински механични роботи и машини. А такива научни фикции и исторически технологии не са уникални за гръко-римската култура.
В книгата „Богове и роботи“ на Адриен Мейър, авторката обяснява, че много древни общества създавали автоматизирани машини. Китайски хроники разказват за императори, които имали слуги андроиди, създадени през втори век от изобретателката Хуанг Юйин. Техно-чудеса, като летящи бойни колесници и анимирани същества, също се появяват в индуския епос.
Една от най-интригуващите истории от Индия разказва как Роботи са пазели мощите на Буда. Колкото и причудливо да звучи за нас съвременните, тази приказка има силна основа в свързването на древна Гърция и древна Индия.
Тази Историята е възникнала по времето на царете Аджаташатру – син на крал Бимбисара, който построява известния в будистките текстове град Раджагриха и Ашока – третият по ред император на империята на Маурите в Индия от 273 пр.н.е. до 232 пр.н.е… Аджаташатру, който управлявал от 492 до 460 г. пр. Хр., бил признат за въвеждане на нови военни изобретения, като мощни катапулти и механизирана военна колесница с въртящи се остриета. Когато Буда починал, Аджаташатру бил поверен да защитава неговите ценни останки. Кралят ги скрил в подземна стая близо до столицата Паталипута (сега Патна) в североизточна Индия.

Скулптура, изобразяваща разпространението на мощите на Буда. Музей на изкуствата в окръг Лос Анджелис

По традиция статуи на гигантски воини стоят на пост близо до реликвите. Но според легендата пазителите на Аджаташатру са били роботи. В Индия, механичните същества, които можели да се движат сами, се наричали „bhuta vahana yanta“ или „духовно движещи се машини“ на пали и санскрит. Според историята, е предсказано, че роботите на Аджаташатру ще останат на служба, докато бъдещ цар не разпространи реликвите на Буда в целия свят.
Високотехнологичните създания, открити в класическата митология, разкриват древния произход на изкуствения интелект.
Хиндуистките и будистките текстове описват войните роботи, като движещи се със скоростта на вятъра, посичащи в миг оскверняващите, сравнявали ги с бойните колесници на Аджаташатру с въртящите се остриета. Роботите се задвижвали от водно колело или от Вишвакарман – създателят на Вселената. Но най-впечатляващата легенда идва от заплетения път към „Локапанати“ на Бирма – древни, изгубени санскритски текстове Пали, известни само от китайските преводи, всеки от които се основавали на т.нар. устни традиции – културни и исторически традиции на общността, предавани от уста на уста или пример от поколение на поколение без писмени инструкции.

Статуя на Вишвакарман – Създателят на Вселената

В тази легенда много „ yantakara “ – създатели на роботи, живеели в западната земя на „ Yavanas “, говорещи гръцки, в „Roma-visaya “, индийското име за гръко-римската култура на средиземноморския свят. Тайната технология на Yavanas е била строго пазена. Роботите на Roma-visaya извършвали търговия и земеделие, задържали пленници и екзекутирани престъпници.
Създателите на роботи имали забрана да се отказват от длъжността си и нямали правото да разкриват тайните си – ако го сторели, роботизирани убийци ги преследвали и убивали.
Мълвата за великолепните роботи стигнали до Индия, вдъхновявайки млад занаятчия от Паталипутра, (един от най-величествените градове в Северна Индия, Основан е около V век пр.н.е. До VI век е столица на Магадхската империя. До наши дни са съхранени артефакти и древна архитектура. – Бел.пр.), който искал да научи, как се създават роботи.
Според легендата младежът от Паталипутра взима за своя съпруга дъщерята на най-известният създател на роботи и научава занаята. Един ден той откраднал плановете за създаване на роботи и се опитал да ги пренесе в Индия.
Той бил убит от роботите-убийци, преди да успее да завърши пътуването. Мъжът направил разрез във вътрешната страна на бедрото си, скривайки в прореза плановете и зашил раната. Преди да бъде убит той казал на сина си да се погрижи, тялото му да бъде върнато в Паталипутра.
След завръщането в Индия синът изважда плановете от бащиното си тяло и следва инструкциите за изграждане на роботизирани войници за крал Аджаташатру, за да предпази мощите на Буда в подземната камера. Добре скрити и пазени на високо ниво, мощите – и роботите- безследно изчезнали.

Империята Маурия

Според легендата, два века след Аджаташатру, Аяок управлявал мощната империя Маурия в Паталипутра, 273-232 г. пр. Хр. като построил много ступи, (постройка с конусовиден или пирамидален силует – монументален обект на почит разпространен във всички будистки култури. – Бел.пр.), за да запази мощите на Буда в огромното му царство.
Послепис:
Създадох си тайничко една традиция, да давам своето мнение, и кратък обзор върху всяка моя статия, направена с много усилия и интерес, проучвайки няколко източника, за да бъда максимално точна в информацията си и знанията си.
Във връзка с тази статия, лично аз мисля, че Дроиди, или роботизирани машини е имало много преди нас.. Подобно на филма „Матрицата“. Би трябвало на всеки от нас да му е ясно, че не сме произлезли от маймуните, и че не сме сами в тази слънчева система, тъй като в процес на проучване стигаме до информация и данни, че има много слънчеви галактики, и още безброй планети, на които със сигурност има механизирани същества, и много развити цивилизации.
За този, който е достигнал до знанието как да създаде едно ново откритие, то вече е било заложено в гените му, в мозъкът му. На всеки един от нас е заложено по нещо, че и повече, просто трябва да се поразровим в умовете и душите си, за да открием какво можем, и до къде сме способни да стигнем, като се стараем да не вредим на себе си и околните.

Превод и редакция: Ива Черногорска
Инфо: Ancient Origins

Copyright protected by Digiprove © 2019

(Visited 1 times, 9 visits today)