2045: Нео-човечеството ще бъде факт!

1
145
Добави коментар

Интереса на човечеството към безсмъртието се отразява в научните записи, митологията и фолклора от хилядолетия. Възможно ли е тайната формула най-накрая да бъде намерена? Руският предприемач Дмитрий Ицков смята, че отговорът е „да“ и че всъщност можем да постигнем тази цел до 2045 година.

Инициативата за 2045 г. , която вече събира 47 100 поддръжници, има за цел да удължи човешкия живот, чрез създаване на копия на човешки същества, съчетаващи роботика, изкуствени органи и нервни интерфейси. Ицков, основател на проекта, смята, че това е логична следваща стъпка в човешката еволюция.

Идеята прилича много на историята на „аватар“, в която човешкото съзнание е вградено в инженерно проектирано тяло, което не е толкова уязвимо като човешкото тяло. Ицков смята, че такива стъпки са жизненоважни за оцеляването на човечеството, като се вземат предвид настоящите заплахи за околната среда и многото други икономически, политически и екологични заплахи за човешкия вид.

Първият етап от проекта, който вече е стартирал през 2015 и трябва да приключи към 2020 г., включва създаването на андроид-аватари, които се контролират чрез интерфейс на компютърен мозък. Това ще позволи на хората да работят в опасни среди, да изпълняват спасителни мисии или да изпълняват много задачи, които обикновен човек не би могъл да осъществи.

В следващия етап, независимите от вещество умове ще получат нови тела, които имат способности и умения, далеч надхвърлящи тези на обикновените хора.

„Нео-човечеството ще промени телесната природа на човека и ще ги направи безсмъртни, свободни, игриви, независимо от ограниченията на пространството и времето. Тези трансформации няма да ограничат индивидуалността и свободата на всеки отделен човек, а напротив ще осигурят максимално творческо развитие за хората и ще разкрият техния неограничен потенциал ”, каза Ицков.

Планът за действие за постигане на тези грандиозни цели е разделен на няколко етапа и включва създаването на няколко т.нар. робота-аватари:

Аватар А (2015-2020) Създаване на роботи-аватари, управлявани чрез интерфейс „мозък-компютър“. Такива роботи ще бъдат изпращани на опасни за обикновения човек места – например като спасители при специализирани операции. Възможно е също да бъдат използвани в туристическия бизнес. Основните части, от които ще бъдат направени аватарите, ще се използват и в медицината – най-вече при хора, загубили по една или друга причина крайниците си.

Аватар B (2020-2025) Създаване на изкуствено тяло, пригодено за трансплантация в него на главния мозък на човек в края на неговия живот. Това ще позволи на хората, на които тялото им е прекалено изтощено и болно, но мозъкът им е напълно здрав, да получат шанс за връщане към пълноценен живот. Подобна трансплантация ще позволи удължаване на човешкия живот до 200-300 години. Освен това, в резултат на разработката на новата технология, ще се разширят възможностите за създаване на хибридни биоелектронни устройства и ще се открият начини за съчетаване на биологични и електронни системи.

Аватар C (2025-2035) Създаване на цялостен компютърен модел на мозъка и психиката на човека и по-нататъшно разработване на метод за пренос на личността върху изкуствен носител. Тази революционна разработка ще промени напълно света, тъй като ще позволи не просто на всеки, който желае, да получи кибернетично безсмъртие, но и паралелно да бъде създаван изкуствен интелект, многократно разширявайки по този начин възможностите на „новия човек“. Обикновените хора пък ще имат шанс неограничен брой пъти да възстановяват и модифицират собствения си мозък. Резултатът може да бъде истинска революция в осъзнаването на самата природа на човека.

Аватар D (2040-2045) Когато Човечеството опознае достатъчно възможностите и същността на човешкия разум, то напълно ще може да се освободи от физическата си обвивка. При нужда нанороботи ще създават тела, които ще могат да приемат различна форма и ще бъдат управлявани само с мисъл, както и тела-холограми с контролирана материя. Човечеството ще извърши един контролиран еволюционен преход и ще се трансформира в съвършено нов вид.

Ако смятате, че това е научна фантастика, ви уверяваме, че жестоко се заблуждавате. За напредъка на инициативата, можете да видите в официалния сайт на проекта: 2045.com

Ако приемем, че целите оправдават средствата, и изключим вероятната заплаха за човечеството, каквото го познаваме днес, можем да помислим върху няколко позитивни аспекта, които биха били от действителна полза за хората. Например, хората с двигателни проблеми, слепите, глухите и болните от дегенеративни заболявания на централната нервна система, ще могат отново да заживеят „нормално“, макар й чрез съзнанието си…

Автор и редактор: Sonic – Николай Ненков
По материали от сайта на проекта: 2045.com