Професионален портал за матраци и обзавеждане за спалня

1
132
Добави коментар
mebeli-bogdan
mebeli-bogdan

Когато избираме ново обавеждане, често се вглеждаме повече в цветовете, стила, десените на избраните от нас мебели. За по-нататък оставяме избора на матрак. А всъщност той е един от най-важните елементи в дома ни – та нали на него ще прекарваме всяка своя нощ? За да си почиваме пълноценно след работния ден необходимо е той да бъде подбран в съответствие с нашите усещания за удобство.

Първия въпрос, който можете да си зададете е на какъв матрак сте спали досега? По-мек, по-твърд, дали пружинен или от пяна? Второ, комфортно ли сте се чувствали на него? Или сутрин редовно се събуждате със схванат врат, усещане за умора въпреки продължителния сън, неоправдана скованост? Ако е така, значи досегашния ви матрак е бил неподходящ и е добре да проверите от какви материали е направен, за да пробвате сега матрак от различен вид.

Най-общо казано еднолицевите матраци са почти винги една идея по-стабилни и твърди, сравнени с двулицевите матраци, изработени от същите материали. Например ако искате мек матрак от пяна, лесно ще намерите двулицеви модели, но с еднолицевите въпроса не стои така. Най-мекия възможен вариант – седемзонова еластична пяна с 4 см. мемори слой отгоре (такъв е еднолицев матрак модел Кери от Богдан Мебел), е много комфортен, но все пак не може да достигне мекотата на двулицев матрак, който е с мемори пяна и от двете страни.

Усещането, което дават пружинените матраци е по-различно, с ефект на изтласкване нагоре. Ако избирате модел с Бонел пружини, хубаво е той да бъде задънен отстрани с дунапрен – да не е кух – и да има повече материал върху пружинните пакети. Това се налага, тъй като Бонел пружините вървят навити заедни и движението на всяка една от тях се отразява на другите от същия ред. С повече материал в матрака, той ще бъде по-издържлив и ще понася по-големи натоварвания. При индивидуално пакетираните Покет пружинки в джобче всяка се движи самостоятелно, без да „издърпва”към себе си останалите. Това ги прави не само ортопедични, но и анатомични, защото тялото се отпуска напълно върху матрака, който заема неговата форма.

Подобен изтласкващ нагоре ефект има също при HR пяната в безпружинните матраци, която е с масажиращ ефект. Именно затова се препоръчва при проблеми с гръбнака или кръста. Когато спите на матрак от еластична пяна, цялото тяло се отпуска, но без да потъва много в нея. Тя приляга правилно по вашите извивки и сънят е наистина пълноценен.

За разнообразие при ползването може да изберете двулицев матрак с две различни страни. Не само лятна и зимна заради пришитите под дамаската вълна или памук, а две страни, изработени от различни материали. Това се постига по следния начин: Само най-обикновените матраци от пяна се състоят от едно цяло парче пяна, поставено най-често в сваляем калъф. Повечето модели двулицеви матраци се състоят от ядро и различни слоеве от двете страни на ядрото. Когато от едната страна е сложена мемори пяна, а от другата – седемзонова, вие получавате матрак с две напълно различни по твърдост страни. Страната с мемори слой се препоръчва за ползване през зимата, тъй като тази пяна затопля допълнително при контакт с човешкото тяло. А седемзоновата може да ползвате през по-топлите месеци. Не се колебайте да се свържете с консултант на Богдан мебел, за да получите ценни съвети и заедно да изберем най-подходящия за вас матрак!