Американската космическа компания Стратолонч възобнови изпитанията на гигантския си самолет

1
138
Добави коментар
redbul80
redbul80

3 април 2019 г. 08:05 ч. Уебсайтът Параболик арк оповести, че днес гигантският самолет на Стратолонч е бил изведен на открито, след което са били проведени две изпитания с придвижвания върху пистата. Така самолетът е една стъпка по-близо до първия си полет. 

Напомням на читателите, че компания Стратолонч беше основана от предприемача Пол Алън. Идеята на Алън бе с помощта на гигантски самолет да бъдат извеждани ракети до определена височина, след което те да се отправят към орбита. Така по неговия замисъл трябва да се пестят средства и да се осигурява по-голяма товароподемност. Построеният самолет е по-голям дори от ракетата „Сатурн 5“, извеждала хора към Луната! 

За съжаление през октомври миналата година Алън почина и бъдещето на Стратолонч остана неясно. В началото на 2019-та компанията прекрати работата по специализирана ракета-носител, която да лети от борда на самолета, а голяма част от работещите бяха съкратени. Сред много космически ентусиасти тези събития бяха изтълкувани като признаци за предстоящата смърт на начинанието. Уви, наследниците на Пол Алън не споделят неговата страст към космоса. 

Въпреки всичко изглежда, че работата по самолета-носител все пак ще продължи! Изпитанията му отново са в ход, а основната причина за забавянията се оказват лошите метеорологични условия в района на Мохаве. Ако всичко мине наред и самолетът се отправи към небето, в близко бъдеще от борда му ще бъде осъществено изстрелване на космическа ракета „Пегас“, собственост на Нортроп-Груман.  

На илюстрацията : гигантският самолет на Стратолонч с прикачени към него три ракети „Пегас“. Image credit : Stratolaunch