Успех: китайската компания ЛинкСпейс изстреля ракета на пробен атмосферен полет и я върна на Земята!

1
173
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: китайската ракета на ЛинкСпейс се завърна на стартовата си площадка след успешен полет на 27-ми март. Photo credit : Linkspace

3 април 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Китайската частна космическа индустрия е една стъпка по-близо до това да се сдобие с възвръщаема космическа ракета, след като фирмата ЛинкСпейс проведе успешно изпитателен атмосферен полет. Миналата седмица, на 27-ми март, 8-метровата ракета „RLV-T5“ излетя, отправи се на височина от 20 метра, след което отново се завърна на стартовата си площадка.

Според информация от компанията в близко бъдеще ракетата ще бъде изстреляна на височина от 1000 метра. След като ЛинкСпейс овладее полетите на все по-големи и по-големи височини, ще се стигне и до създаването на носител от орбитален клас „НюЛайн-1“, който ще може да извежда спътници. 

Засега напредъкът на ЛинкСпейс напомня на ранните опити на СпейсЕкс за създаването на възвръщаеми ракети. В периода 2012-2013 година компанията на Илон Мъск изстрелваше прототипа „Грасхопър“ на степените за многократна употреба на „Фолкън 9“. Първо „Грасхопър“ летя на височина 1.8 метра, след това на 5.4 метра, после на 40, 80 метра, а по време на последните му мисии бе достигната височина от над 700 метра. Днес степените на „Фолкън 9“ редовно се завръщат на Земята след благополучните си извеждания на спътници и кораби в орбита.  

Очевидно е, че ЛинкСпейс следва установените практики на Мъск. От демонстрирания напредък на компанията бихме могли да заключим, че сегашното развитие на комерсиалната космонавтика в Китай е на нивото на американската компания СпейсЕкс през 2012 година. Ще мине още много време, преди частната китайска космонавтика да догони американското предприемачество. Знаем обаче със сигурност, че китайците са търпеливи, упорити, преследват целите си и накрая успяват. Би било страхотно, ако през следващите няколко години не само на Запад, но и на Изток има компании с възвръщаеми космически ракети. От това човечеството може само да спечели. 

За повече информация: ЛинкСпейс

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/