Европейската космическа агенция и европейските частни компании ще разчитат все повече на микроспътници

1
149
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: космическата мисия „М-Арго“, която може да се отправи към астероид още през 2021 година. Image credit : ESA/Jacky Huart

3 април 2019 г. 18:40 ч.

Светослав Александров. Европейската космическа агенция (ЕКА) е създала специализирано звено за работа, свързана със стандартизираните наноспътници от типа CubeSat. По този начин агенцията подава ръка към европейските космически компании за създаването на нискобюджетни мисии. Някои от тези мисии, които понастоящем се подготвят за полет, включват миниатюрна автоматична междупланетна станция за експедиция до астероид и двойна CubeSat мисия за усъвършенстване на технологии по сближение и скачване в орбита. 

В рамките на европейската космическа икономика CubeSat-ите бележат голям ръст. Накратко казано, това са малки спътници с формата на куб с ръб 10 сантиметра. Въпреки ограничения им размер, възможностите да вършат полезна работа са огромни. Миналата година европейската CubeSat мисия „GomX-4B“ тестваше уникална система за придвижване с микродвигател, разработен от шведската фирма Наноспейс. Датчиците, горивната камера и соплото могат да се вмъкнат в чип с размер 1 на 2 сантиметра и дебелина 1 милиметър посредством микроелектромеханична MEMS технология. 

През настоящата 2019-та година ЕКА готви изстрелването на три мисии, една от които ще прави измервания по време на обратното навлизане на космическия апарат в атмосферата, а другите две ще изучават озоновия слой и ще осигуряват мониторинг на слънчевата радиация.

„Ние сме работили с множество микро- и средни предприятия в Европа в рамките на този нов сегмент от космическия сектор“, съобщава Роджър Уокър, който ръководи новия отдел на ЕКА за работа с CubeSat-и. „Нашите проекти целят да изстреляме множество нови технологии в космоса бързо и на ниска цена, като нашите партньорски компании ще могат да използват тези технологии за комерсиални нужди“. За да се постигне целта ЕКА ще използва философията на стегнатото производство, при което се управляват рисковете, гарантира се извличането на максимални ползи и се подсигурява, че мисиите ще бъдат реализирани без отлагания и без да просрочват бюджета си. 

„Тези стандарти се приемат добре от индустриалните ни партньори“, смята Уокър и подчертава, че да сложиш печат на одобрение от страна на ЕКА се цени изключително високо в комерсиалния сектор. 

Предстоящите мисии ще допринесат много за напредъка в космонавтиката. Мисията „М-Арго“ е междупланетна, тя може да бъде изстреляна още през 2021 година, за да посети астероид. Мисията „Рейс“ пък ще тества технологии за скачване, които ще позволят агрегиране на множество спътници на едно място и ще отворят нови хоризонти пред космическото строителство. Някои от проектите ще имат важно приложно значение – в рамките на инициативата „Пайъниър“ в космоса ще бъдат пратени сателити за изпитания на иновативни комуникационни системи. Други проекти ще са с важно значение за фундаменталната наука. Двойната CubeSat мисия „FSSCat“ ще прави тандемни наблюдения на полюсите. Планира се и важна мисия за тестване на ключов елемент от осъществяването на бъдеща възвръщаема мисия до Марс – оптична локализация и навигация към контейнера, който ще съхранява взетите от повърхността на планетата проби.

Eвропейската космическа агенция ще осигури достъп до нейните контролни зали и наземни станции, за да могат от тях да се възползват университетите, стартъпите и останалите бизнес предприятия. Това ще позволи CubeSat-ите да бъдат подложени на изпитания, за да се оцени тяхната устойчивост към различни видове космически рискове, като например радиацията.

Понастоящем десетки, даже стотици организации и компании се занимават с космически технологии. „Добър показател е сериозната посещаемост на нашите Дни на индустрията за CubeSat-ите“, отбелязва Уокър. „Имали сме над 250 участника, които са част от над 150 различни организации. Изглежда, че участието ще е много по-високо по време на следващите Дни на индустрията през юни, когато ще се дискутират различни аспекти от CubeSat сектора“. 

За повече информация: ЕКА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/