Ъглошлайфи – малки и големи. Купи изгодно!|E-shop-BG.eu

5
225
Добави коментар
Eshopbg
Eshopbg

Сред многообразието ъглошлайфи изберете точно вашия ъглошлайф

Електрическите ъглошлайфи са широко използвани ръчни електрически инструменти, задвижващи бързовъртящи се дискове за шлайфане. Дискът за шлайфане се задвижва от ъглова предавка от където идва и името на ъглошлайфа. През 1954 г. ъглошлайфът е представен за първи път от фирмата Ackermann & Schmitt (от 1996 г. Електроинструменти Flex). Търговското наименование Flex става нарицателно име за ъглошлайфа. На български също се използва често вместо наименованията ъглошлайф и ъглошлайфи и нарицателното наименование флекс или флексове. Също така са известни и синоними като: ъглова шлифовъчна машина, ъглов шлайф. На руски език пък нарицателно е станало наименованието “болгарка”, благодарение на известните в миналото инструменти, произведени в Ловеч и доставяни в СССР.

Ъглошлайфът е един от най-разпространените електрически инструменти. Неговото многостранно приложение го прави толкова търсен и желан инструмент. С него може да режете, шлифовате, зачиствате, скосявате, лъскате и полирате метали и всякакви твърди строителни материали. Според диаметъра на работния диск има три групи флексове – малки (115-125 mm), средни (150-180mm) и големи (230 mm). В зависимост от натоварването, на което ще подлагате ъглошлайфа може да си изберете от 500 W до 2600 W.

Редица екстри, допълнителни функции, функции за комфорт и безопасност може да настроите от филтрите на категорията и така да изберете перфектния ъглошлайф за вашите нужди. Например ако сте занаятчия или взискателен домашен майстор, то ви трябват определени характеристики на машината ако сте професионален монтажник, строител, заварчик или шлайфист акцентирате на други характеристики и функции. Ъглошлайфите на Bosch предлагат най-високи критерии за мощност, безопасност и комфорт на обслужване.

Кръглият диск при ъглошлайфите се върти със скорост от 13300 оборота в минута при диаметър на диска 115 мм, а при 125 мм до 12200 оборота в минута. Теоретичната периферна скорост на рязане на дисковете обикновено е около и небива да надвишава 80 м/сек. Оборотите на празен ход на различните големини ъглошлайфи съответства на номиналния диаметър на диска (115, 125, 150, 180 и 230мм). Пресмятане оборотите на диска на ъглошлайфа е с помощта на следната формула:

V=d*pi*n/60000

V – периферна скорост на въртене на диска [m/s]

d – диаметър на диска [mm]

Pi – числото пи – 3,14

n- обороти на въртене на диска [min-1]

Пример:

Ако вашият диск е нов: V=125*3,14*11000/60000=71,96 m/s

Вашият диск е вече ползван и диаметърът е намалял на 95мм V=95*3,14*11000/60000=54,69 m/s.

Ето това е причината защо вашият ъглошлайф реже “по-бавно” когато намалява диаметъра на диска.

Оборотите са изчислени от производителя така, че да не превишава максималната периферна скорост от 80 м/сек.За по-добра представа това е скорост на рязане равна на 288 км/ч. Всъщност когато работите с ъглошлайфи вие държите в ръцете си Формула 1.

За да се избегне разрушаване на дисковете при рязане с такава висока скорост, те се подсилват с платнени вложки и благодарение на специалната еластична връзка със синтетична смола притежават известна гъвкавост в сравнение с твърдите шмиргелови дискове (шлифовъчни камъни). Тази гъвкавост на абразивните дискове позволява ръчното рязане на метал, камък и други материали. Саморегулирането на оборотите при много ъглошлайфи запазва въртящия момент на мотора постоянен когато товарът или съпротивлението на машината се променя. Без тази функция оборотите на диска биха варирали а срезът става неравномерен.

Според диаметъра на работния диск има три основни групи ъглошлайфи:

малки ъглошлайфи (115-125 mm)
средни ъглошлайфи (150-180mm)
големи ъглошлайфи (230 mm)

В зависимост от натоварването, на което ще подлагате ъглошлайфа може да си изберете от 500 W до 2600 W.

Диаметър на диска [mm]
Дълбочина на рязане [mm]
Обороти [min-1]
Периферна скорост [m/s]
Мощност [W]

115
2
макс. 12 000
72
мин. 600 W / макс. 1400 W

125
2,5
макс. 12000
79
мин. 750 W / макс. 1700 W

150
3,5
макс. 9500
75
мин. 1000 W / макс. 1700 W

180
5
макс. 8500
80
мин. 1400 W / макс. 1900 W

230
7,5
макс. 6500
78
мин. 1800 W / макс. 2600 W

Конструкцията на ъглошлайфа се състои от няколко основни елемента: корпус, в който е разположен електрическия мотор, редуктор, въртящ вал и предпазни елементи – ръкохватка и предпазител на диска.

Обърнахме внимание на това защо този ротационен инструмент за рязане и шлайфане се нарича ъглошлайф. Това наименование идва от самата конструкция на ъглошлайфите, поради факта че оста на въртене на електромотора е перпендикулярна (под ъгъл 90) спрямо оста на работния инструмент.

Електрическият мотор се състои от ротор, статор и котва. Роторът лагерува в два съчмени лагера, единият от които е разположен в задната част на корпуса, а другият е разположен в редуктора. Оста на ротора завършва с конусно зъбно колело – наречено пиньон. Статорът на мотора е разположен в корпуса на ъглошлайфа. Котвата служи за предаване на напрежението от електрическата мрежа към намотките на ротора. Предаването на напрежението се извършва посредством графитени четки, разположени в кухини на корпуса и притискани към ротора с помощта на спирални пружини. Тъй като графитните четки са тясно място на ъглошлайфа и при дълга употреба се износват и е необходимо да се сменят, днес вече на пазара може да намерите ъглошлайфи с безчеткови мотори.

Предаването на въртящото движение от мотора към работния вал, става чрез зъбна предавка състояща се от пиньон и корона (плоско конусно зъбно колело). Короната и пиньона са разположени в отливката на редуктора. Зъбната предавка при електрическите ъглошлайфи е с предавателно отношение около 1: 4, което ще рече, че оборотите на работния вал са 4 пъти по-малки от тези, на ротора на електродвигателя. От друга страна увеличаването на въртящия момент на работния вал е 4 пъти спрямо този на ротора. Короната е с диаметър около 70 до 80 мм и е с вътрешен отвор 14 мм. Пиньонът е с вътрешен диаметър 10 мм. Короната и пиньона се предлагат и като резервни части. Короната и пиньона са монтирани в редукторната глава на ъглошлайфа.

Друг важен елемент разположен в редуктора е бутона за блокиране на шпиндела, който служи за развъртането на притискащата гайка на ъглошлайфа.

Притискащите гайки са два варианта: стандартна гайка с отвори за вилков ключ или гайка с бързозатягаща система SDS. Гайката за бързо затягане и освобождаване SDS позволява да се сменя диск за рязане или грубо шлайфане на ъглошлайфа, без да са необходими допълнителни инструменти и ключове за тази задача. Въпреки това някои потребители са традиционалисти и предпочитат да използват стандартната гайка, с обосновката, че при претоварване и заклинване на диска върху гайката може да се приложи по-голямо усилие с помощта на вилковия ключ и тя да бъде развъртяна.

Корпусите при модерните ъглошлайфи се изработват от олекотен здрав материал като пластмаса. В корпусите са поместени електрическите части на ъглошлайфа – захранващ кабел, четкодържателите, бутона за пуск, при някои инструменти и електронна платка и регулатор на оборотите. Корпусът е оформен като удобна основна ръкохватка. При новите модели основната ръкохватка се прави от двукомпонентни материали – твърдата пластмаса, осигуряваща здравина и мека гума осигуряваща високо триене с цел стабилно държане дори и при мокра и изпотена ръка. Захранващия кабел е разположен в задната част на инструмента, като преминаването му в ъглошлайфа става с гъвкав, усилен еластичен щуцер. Този щуцер е от особено значение когато целим голяма дълготрайност без да се налага подмяна на кабела. Това може да се случи поради многократното огъване на кабела, което може да доведе до прекъсване.

Допълнителната ръкохватка на ъглошлайфа се завинтва към най-здравата част на машината, а именно към изработения от алуминиева сплав. Резбата на винта при малките ъглошлайфи може да бъде М6, М8 или М10. При новите модерни ъглошлайфи ръкохватките притежават вградена система за гасене на вибрациите. Отливката на редуктора има два резбови отвора, така че чрез обръщане на ръкохватката машината е удобна за работа както с дясна така и с лява ръка. При големите ъглошлайфи резбата на ръкохватката е М10, М12 или М14. При някои машини освен ляв и десен резбови отвор в отливката на редуктора има и отвор в задната част на машината. Най-често този отвор служи за закрепване на ъглошлайфа към стойка или приспособление.

Предпазителят служи за защита на работещия от въртящия абразивен инструмент или от излитащите стружки. Служи за отвеждане и насочване на стружките в безопасна посока. Предпазителите са изработени от щампована стомана и се закрепват към редуктора посредством пръстен. При най-новите модели ъглошлайфи предпазителя са закрепва със специална пружинна “клик” система.

 

Редица екстри, допълнителни функции, функции за комфорт и безопасност на електрическите ъглошлайфи може да изберете от филтрите на категорията в e-shop-bg.eu. Така ще се приближите до перфектния ъглошлайф, необходим за вашата работа или хоби. Например ако сте занаятчия или взискателен домашен майстор, то ви трябват определени характеристики на машината ако сте професионален монтажник, строител, заварчик или шлайфист акцентирате на други характеристики и функции. Електрическите ъглошлайфи Bosch предлагат най-високи критерии за мощност, безопасност и комфорт на обслужване.

Допълнителните функции на електрическите ъглошлайфи, които не трябва да пренебрегваме са:

Постоянни обороти при различни натоварвания
Система за директно охлаждане на мотора – за по-продължителна работа.
Защитен кожух със система срещу завъртане
Ръкохватки с намалени вибрации – чрез допълнителен демпфериращ материал – гума и пяна
Система за предотвратяване на самоволно пускане на ъглошлайфа след спиране на тока
Регулация на оборотите – за материали изискващи подходяща скорост на рязане или шлайфане
Защита от обратен удар – при внезапно блокиране на инструмента автоматично изключва ъглошлайфа
Плавен пуск – намален въртящ и обороти в момента на стартирането
Защита от претоварване- система изключваща инструмента при екстремни натоварвания

Електрическите ъглошлайфи едни от най-разпространените електрически инструменти. Тяхното многостранно приложение ги прави толкова търсен и желани инструменти. С електрическите ъглошлайфи може да режете, шлифовате, зачиствате, скосявате, лъскате и полирате метали и всякакви твърди строителни материали.

Използват се в различни сфери: строителство, производство на метални конструкции и изделия, заваряване, леярско производство, домашно майсторене, при ремонти на автомобили и много други.

Основните технически характеристики от които се водим при избора на ъглошлайф са:

Диаметър на диска
Номинална мощност на мотора
Тегло
Системи за безопасност на инструмента
Необходимост от регулация на обороти
Допълнителни функции – които споменахме по-горе
Производител – ако избирате за вас, то изберете BOSCH

По тази тема е изговорено и написано много, и то има защо. Ъглошлайфът е много полезен инструмент, но в същото време неправилната му експлоатация може да го направи изключително опасен за здравето на работещия и околните. Затова прочетете внимателно инструкцията за безопасна работа към машината. Ние ще споменем само някои основни опасности и правила за безопасна работа.

Не използвайте ъглошлайфа за рязане на дърво, не слагайте дискове за циркуляр на машината. Те са пригодени за съвсем други машини и периферни скорости. Ползването на циркулярни дискове с ъглошлайф е опасно и може да бъде и фатално.
Никога не сваляйте предпазителя, дори и когато той ви пречи. Намерете друг начин да достигнете трудно достъпното място
Не работете без страничната ръкохватка на ъглошлайфа. Дръжте инструмента здраво с двете ръце.
Не оставяйте ъглошлайфа не закрепен и работещ на маса или на земята. Ако искате да заточите шило, длето или друг инструмент, поставете ъглошлайфа в специална стойка.
Използвайте само годни и подходящи консумативи. Не използвайте режещи дискове за шлайфане. Закрепвайте консуматива по правилния начин, проверете дали е центриран и балансиран преди старта.
Използвайте предпазни средства – очила и щит, ръкавици, работни панталони и куртка. Внимавайте да няма висящи връзки на вашето облекло, които биха се заплели в ротиращия диск.
Използвайте технически изправни ъглошлайфи.
Не натоварвайте дисковете за рязане на огъване. Преценявайте какво ще е поведението на материала при срязването му, на къде ще се придвижи свободния край от земното притегляне и дали няма опасност от заклинване. Това може да стане когато режете листов или прътов материал между две опорни точки.
Детайлите които режете и шлайфате трябва да са надеждно закрепени.
Избягвайте рязане на влажни или мокри детайли
За по-голяма сигурност сменяйте работния диск само при изключен от мрежат ъглошлайф, използвайте ръкавици, бутона за фиксиране на шпиндела и ключа за развиване на притискащата гайка.

Разновидности на електрическите ъглошлайфи са акумулаторните.

Сродни ръчни електрически инструменти на ъглошлайфите

Ъглошлайфите по принцип принадлежат към инструментите за металообработване. В тази група още попадат:

Ръчни електрически бормашини
Електрически ножици и нагери
Циркуляри за метал
Отрезни машини за метал
Прави шлайфове
Винтоверти и гайковерти

Приставки за вертикално рязане с ъглошлайф
Приставка – водач за рязане на листови изделия
Прахоуловители за рязане на прашни материали
Прахоуловители за шлайфане на бетон
Фланци, гайки и затягащи елементи, бързозатягащи гайки
Ключове вилкови

Дискове за рязане на метал, камък и твърда керамика
Дискове за шлайфане на метал и камък
Дискове за рязане или шлайфане на инокс
Гумени дискове за велкро шкурки
Плоски ротационни телени четки
Конусни ротационни телени четки
Дискове за шлайфане на бетон
Диамантени дискове за твърда керамика

Най-често дисковете за рязане са с дебелини 1 мм, 1,6 мм, 2 мм, 2,5 мм и 3 мм. Дисковете за шлайфане са с дебелини 4 и 6 мм.

BOSCHGWS7-115 E, 720 W, 2.800 – 11.000 min-1, Ø 115 mm, 1,9 kg, 0601388203, BOSCH

BOSCH GWS 7-125, 720 W, 11.000 min-1, Ø 125 mm, 1,9 kg, 0601388108, BOSCH

BOSCH +GWS 7-115, 720 W, 11.000 min-1, Ø 115 mm, 1,9 kg, 0601388106, BOSCH

BOSCH PWS 700-115, 701 W, 11.000 min-1, Ø 115 mm, 1,7 kg, 06033A2020, BOSCH

BOSCH PWS 750-115, 750 W, 12000 min-1, Ø 115 mm, 1,8 kg, 06033A2420, BOSCH

​Съдържание:

Основен принцип на работа на електрическите ъглошлайфи

Основни видове ъглошлайфи

Конструкция и устройство на електрическите ъглошлайфи

Електромотори на електрическите ъглошлайфи

Как работят корона и пиньона на ъглошлайфа

Корпус, ръкохватка и предпазител на ъглошлайфа

Допълнителни функции или екстри на електрическите ъглошлайфи

Области на приложение на електрическите ъглошлайфи

Как да изберем ъглошлайф от голямата оферта на ъглошлайфи

Безопасност на работа при работа с електрически ъглошлайфи

Други видове ъглошлайфи

Най-често използвани приспособления и приставки за ъглошлайфи

Видове консумативи за ъглошлайфи

Топ 5 ъглошлайфи в e-shop-bg.eu

Клиенти на магазина, които харесват продукти от категория Ъглошлайфи често харесват и близки продукти от главната категория ЕЛЕКТРО ИНСТРУМЕНТИ.

Техническите спецификации на продуктите от категорията Ъглошлайфи могат да бъдат променени без предизвестие. Изображенията, на продуктите от категория Ъглошлайфи са продеоставени от производители и дистрибитурои, но понякога могат да имат само информативен характер. Текущата цена означава препоръчителната продажна цена на производителя или доставчика.