Циркуляри – най-точно рязане за най-добра цена|E-shop-BG.eu

5
169
Добави коментар
Eshopbg
Eshopbg

Работата поставя неочаквани предизвикателства пред хората. Често те са свързани с получаване на нови знания или умения, с усъвършенстване на вече придобити такива или с намиране на алтернативни решения. Човек никога не знае с какво ще му се наложи да се сблъска, но циркулярът е един от инструментите, без които никой в тази сфера не може да мине. Затова изборът на добър циркуляр е от първостепенно значение. Циркулярът може както да свърши качествена работа, така и да осигури безопасността на този, който го използва.

Циркулярът е най-разпространеният и безспорно най-ефективният начин за рязане и обработка на дървени материали. Той намира приложение не само в професионалната сфера, но и често и в ежедневните дейности, тъй като дървото е като цяло един от основните ресурси. Циркулярът, независимо от разновидностите си, представлява машина, която задвижва диск с трионни зъби по ръба. Най-честата му употреба е за рязане на трупи, дъски, призми, плочи или шперплатови плоскости, макар че в съвременния свят циркулярът намира и други практични приложения. Всеки циркуляр разполага с електрически мотор или ремъчна предавка, чиято мощност може да варира, и диск със зъби, предназначени за различните материали. Циркулярът обаче е потенциално опасна машина, затова обикновено е снабдена с един или повече механизми за безопасност.

Най-общо тези машини се разделят според материала, за който са предназначени, и според начина им на работа. Циркулярът е такова устройство, което има специфична употреба и е създадено за определен тип материал. Това налага и съществуването на множество видове, които да вършат прецизно своята работа. Общото разделение обаче е на ръчен циркуляр и на стационарен циркуляр.

Ръчният циркуляр е по-разпространен сред непрофесионалистите, тъй като поради по-малката си мощност и по-простото си устройство е много по-лесен за работа. С ръчен циркуляр можете да свършите почти всичко, което може да ви се наложи в ежедневието, защото той е създаден, за да покрива повечето от нуждите на масата от хора. Мощността му е по-малка от тази на стационарния циркуляр, но за сметка на това ръчният циркуляр е по-подвижен, което го прави лесен за пренасяне и боравене. Дискът, с който работи, също е по-малък, но е напълно достатъчен за рязането на повечето материали като шперплат и дърво. Освен това ръчният циркуляр изисква по-малко подготовка преди употреба и в зависимост от модела може да е подходящ не само за дърво, но и за други не много твърди материали. Независимо от предимствата си обаче, ръчният циркуляр все пак е машина, която може да доведе не само до ползи, но и до вреди, затова, какъвто и циркуляр да изберете, винаги четете упътванията към него.

Стационарният циркуляр е професионална машина, използвана за рязане на твърди материали. Още известен под името настолен циркуляр, този вид машина има нужда от поставяне на земята, понеже мощността му е твърде голяма. Обикновено височината му може да се регулира, както и повечето от функциите му – дълбочината на рязане, ъгъла на острието и спирачките. Настолният циркуляр притежава мощен двигател и диск с голям диаметър, който позволява рязането на различни материали. Той е значително по-ефективен от ръчния циркуляр, но е напълно излишен в обикновените домакинства, тъй като работата с него изисква определени познания в тази област.

Наред с останалите характеристики на безопасността, нивото на шума е едно от нещата, с които трябва да се съобразите при избора на циркуляр. Тази машина е предназначена за рязане и това няма как да се случва безшумно. Съвременните технологии на дървообработка обаче притежават задължително индикатори за шума, които ще ви подскажат дали съседите от другата страна на улицата ще имат нещо против вашата работа вкъщи. При циркуляра шумът идва от няколко места – от въртенето на диска на високи обороти, от работата на самия двигател или от съприкосновението на диска с материала, който се реже. И трите фактора влияят върху звука при работа. За шумен според разбиранията на обикновените хора се смята циркуляр над 100 dB(А), макар че при рязането на определени материали като метал и желязо децибелите със сигурност биха били по-високи от нормалното. Затова, ако си купувате циркуляр, трябва да се убедите, че ще го използвате в затворено и изолирано помещение, където нивото на шума няма да пречи на останалите. Ако обаче работата ви изисква да изберете циркуляр с по-голяма мощност и по-високи нива на шума, задължително носете шумоизолиращи слушалки – така ще избегнете риска да навредите и на собствения си слух.

Най-сигурният начин да работите безопасно с циркуляр е внимателно да прочетете инструкциите. Важно е както да познавате добре начина на работа на циркуляра, така и потенциалните ситуации, които могат да възникнат. За да се намали опасността, циркулярът разполага с различни механизми, които заключват всичките му функции. Такива механизми са основният превключвател, предпазителя на острието, лостът за заключване на коша и самият водач, който насочва заготовката. Уверете се, че знаете как да включите и изключите всички механизми, за да си осигурите безопасна работа.

Носенето на подходящо облекло при работа с циркуляр е едно от основните полета, в които се допускат грешки. При работа с циркуляр най-сериозната опасност е да не пострадат ръцете и пръстите, заради което повечето специалисти препоръчват да не работите с ръкавици. Те ще ви създадат фалшиво усещане за сигурност и могат да ви заблудят къде точно се намира вашия пръст. При работа с циркуляр е добре да имате хубава видимост както към вашите ръце, така и към целия циркуляр. Относно облеклото е умно решение да използвате очила, които ще ви предпазят от дървените стърготини, маска, за да не вдишвате прахта, както и да премахнете от ръцете си всякакви бижута и часовници. Дрехите с широки ръкави също могат да попаднат в обсега на острието на циркуляра и така да предизвикат опасна ситуация.

Не забравяйте също така да изключите циркуляра от щепсела, преди да сменяте неговите части или да ги почиствате. Циркулярът, дори когато е ръчен, е предназначен за работа от хора в трезво състояние. Ако не се чувствате добре, по-добре отложете работата с циркуляра, тъй като дори миг невнимание може да доведе до неприятни последици.

Циркулярът е страхотен начин да свършите самостоятелно голяма част от работата си вкъщи. Ако се използва внимателно, циркулярът се превръща в незаменим помощник в дома.

Ръчните циркуляри на Bosch са идеалните инструменти за точно надлъжно рязане и рязане под наклон. С най-високи критерии за комфорт при обслужване и безопасност те режат идеално в масивна дървесина, твърдовлакнести, дървесно-талашитни или дърводелски плоскости, а с Bosch-Electronic и в алуминий и пластмаси.

Независимо дали става въпрос за стационарен циркуляр, циркуляр за рязане чрез потапяне, циркуляр за ламперия или стационарен трион – с Bosch правите винаги добър срез.

Със стационарните циркуляри на Bosch обработвате големи детайли с много висока точност. Просто ги поставяте върху подаващата шейна, настройвате скосяването и режете. Детайл след детайл, винаги под същия ъгъл, толкова често, колкото искате.

Съдържание:

Циркуляр – незаменим помощник в работилницата

Какво представлява циркулярът?

Видът на циркуляра

Нивото на шума

Безопасност

Защо циркулярите bosch са толкова предпочитани?

Клиенти на магазина, които разглеждат продукти от категория Циркуляри електрически често разглеждат и сходни продукти от свързаната категория ЕЛЕКТРО ИНСТРУМЕНТИ.

Техническите спецификации на продуктите от категорията Циркуляри електрически могат да бъдат променени без предизвестие. Изображенията, на продуктите от категория Циркуляри електрически са продеоставени от производители и дистрибитурои, но понякога могат да имат само информативен характер. Текущата цена означава препоръчителната продажна цена на производителя или доставчика.