26 настолни игри, които си струва да пробваш през 2019

1
171
Добави коментар
rivo
rivo

Проучването по темата е отнело 54 часа, 115 настолни игри, от които 13 финалисти са били изиграни с 18 души, за да може да се отличат най-добрите игри за 2018.

С помощта на това проучване на Wirecutter, както и със списъка на бестселърите сред настолните игри в Амазон за 2018 и мнението на едни от големите в бранша — Gamesradar и Polygon, ние от NASTOLA сме ти подбрали едни от най-добрите настолни игри за 2019!

Класики, които си заслужава да бъдат преигравани и през 2019

Някои бордови игри, колкото и да ги играеш, дори и да са от началото на века или дори по-стари, остават актуални и си струва да бъдат преигравани година след година. Затова в статията ще ви покажем подбрани настолни игри за 2019, които си заслужават да бъдат изиграни отново. А също така ще се запознаете и с някои нови заглавия, които си струва да бъдат пробвани през 2019.

Стратегически
7 Wonders – Най-награждаваната настолна игра.

Намираш се в Древния свят, където се бориш срещу останалите за развитието на цивилизацията си и нейната икономика, военното дело и наука. А междувременно трябва да построиш и едно от чудесата на света.

КАТАН е една успешна комбинация от тактика, късмет и усет.

Трябва да заселите Катан, което означава установяване и борба за ресурси. Дали ще построиш най-много селища, градове или ще си с най-дълго построения път? Приготви се за много бартерни сделки, преговори и тактическо мислене.

Започна опитомяването на Червената планета!

През 2400 г. човечеството започва да населява Марс и да я тераформира. Ти си част от корпорациите, които имат задачата да увеличат температурата и нивото на кислород и влажност, за да стане Марс годен за обитаване.

Кооперативни
Съдбата на човечеството е във вашите ръце!

Пандемия обхваща света. В ролята си на специалисти всички трябва заедно да се преборите с болестта, а тя се разпространява бързо. Градовете се затварят, а вие трябва да намерите ваксините и да излекувате хората.

Мол Магика е кооперативна игра в реално време.

В Мол Магика ти и другарите ти се оказвате бандити в мола. Целта ви е да се измъкнете, колкото се може по-бързо. А за да успеете, трябва да намерите правилните предмети, които да ви помогнат и да действате в екип!

6. Just one
Имате избор, направете разлика!

Това е кооперативна игра, в която се опитвате да познаете колкото се може повече тайни думи. Открий най-добрата подсказка, за да помогнеш на съотборниците си. И внимавай, защото всички сходни обяснения биват анулирани.

Парти игри
Диксит Одисей е самостоятелна игра и разширение.

Правилата са познатите ти от оригиналната версия на Dixit, но картите и броят на играчите са повече. Вече може да играете до 12 човека на игрално поле, което също е ново и ще ви изненада! А красотата на картите е както винаги на ниво!

Печелиш или губиш, важно е да се забавляваш!

Имаш тайна мисия да предадеш секретен код на съотборника си преди шпионите от вражеския отбор. Интерактивна игра на асоциации с помощта на специални картончета с изображения и думи. Това е втората най-продавана игра в Amazon!

9. Coup: Reformation / The resistance: Avalon / One Night Revolution / Secret Hitler
Coup: Reformation е разширение към Coup: City State

На всеки се пада роля „добър“ или „лош“. Никой обаче не знае ролята на който и да е. С гласуване на сляпо трябва да разберете какъв е всеки един от участниците и постепенно играчите от единия лагер да елиминират тези от противниковия.

10. One Night Ultimate Werewolf / Wolfed / Върколаци
Внимавайте! През нощта обитават опасни върколаци.

Във всяка от игрите играчите получават роля, която задава начина, по който да играят — напр. на който се е паднала ролята на върколака, трябва да убие всички играчи. Ловецът пък трябва да намери кой е върколакът и да го убие, и т.н.

Мечтали сте си да спечелите злато?

Докато копаеш в мината, за да намериш злато, някой бута лампата ти и светлината угасва. Саботьор! Кой ли от останалите джуджета (играчи) е злосторникът? Разбери това и намери златото преди него!

12. Farben
Любовта е…зелена?

Игра с цветове, думи и много въображение! Във Farben свързваш карти цветове с подходяща карта дума, за да разкажеш кратка забавна история. След 10 хода, посочвате дума, за да опитате да изброите цветовете, изиграни по-рано към нея.

13. Trapwords
Задачата ви е лесна. Имате дума, която вие и съотботниците ви трябва да познаете.

Вие сте 2 отбора, затворени в подземие, а в края ви чака т.нар. Boss. Напредвате, като се опитвате да отгатнете дума, която съотборник ви подсказва. Другият отбор обаче тайно е избрал думи клопки, които произнесени, ви поставят в капан!

Най-новата версия на вълнуващата игра Travelin’ е вече налична.

Това е играта, с която пътуваш из цяла Европа! Обиколи всички държави, пази се от съмнителни шофьори на таксита и лоши дюнери, спечели матрьошка и спечели играта! Класическа игра тип набутай другарче с безкрайни обрати!

Ревю: Travelin’ около Европа за 12 € и 30 минути – съдържание и правила [част 1]

Имаш 60 секунди да обясниш „пожарогасител“ с мимики.

Activity е неизменната класика в настолните игри, която продължава да се купува и играе в цял свят. Разделете се на два отбора и се изявете (или пък се засрамете) в обясняване на думи, рисуване, пеене и обясняване на мимики!

ВИЖ ОЩЕ: 41 полезни умения от настолните игри

Семейни
Разберете защо Крал Мануел I е бил изумен от красотата тези декоративни плочки.

Играе се с цветни плочки, подобие на тези, с които са украсявали дворците в Португалия. В Azul твоята задача е да помогнеш португалския дворец да бъде декориран с правилните керамични плочки, следвайки определени правила.

17. Monopoly
Вечната класика в настолните игри.

Вече можеш да играеш Monopoly, като картата, имената на кварталите и пионките да са изцяло в стила World of Warcraft, F.R.I.E.N.D.S, Game of Thrones и какво ли още не. Това определено дава съвсем ново и приятно усещане.

Ticket to Ride е все така незаменима настолна игра и през 2019.

Представи си голяма карта на Европа / Америка / Африка, множество малки фигурки на влакове и карти с тайни мисии, където трябва да пропътуваш от една до друга точка на картата. Остава ти да избереш на коя мисия да поемеш и да тръгнеш на път!

Създайте пейзаж от средновековието.

Лесна и много маневрена игра. В нея строиш пътища и крепости и печелиш точки. А да си засичате пътя и да строите крепости в близост едни до други за лична облага са трикове, които правят играта непредсказуема и изключително забавна.

20. Splendor
Събирайте и колекционирайте чипове и карти.

Като търговец в ренесансова Европа задачата ти е да трупаш скъпоценни камъни. С тях си купуваш магазини, кораби, мини и други блага. Всичко това ти дава престиж. А натрупаните обекти и точки престиж ти дават още повече от второто.

Търговските умения и работата с ресурси са все така актуални и през 2019

Потапяш се във времена, когато подправките са били по-ценни от златото. В ролята на търговец на подправки, трябва умело да преговаряш за най-изгодните сделки, за да спечелиш играта.

22. Planet
Светът се оформя в твоите ръце. Една от новите настолни игри за 2019.

Всеки играч получава новородена планета. По време на хода си ти решаваш дали да поставиш планина, океан, гора, пустиня или ледници. Който от вас изпълни условията за зараждане на живот, го отбелязва с карта с изобразено животно.

Играта, която ще развие твоята креативност на друго ниво.

Dixit наподобява игра на асоциации и е изключително забавна и лека. Играчите познават не думи, а карти, които са истинско произведение на изкуството. Заради илюстрациите на картите и достъпните си правила, играта придобива такава популярност.

ВИЖ ОЩЕ: 18 бързи настолни игри за всеки офис

Игри, които си заслужава да бъдат пробвани през 2019
Стратегически
24. The King of All Bards
С песни, с песни живота минава…

Току-що завършил колежа за бардове и музиканти, тръгваш на път, за да покажеш на света огромния си талант. Посети всички сцени във всички възможни кръчми във всяко едно селце или град и спечели възможно най-много слава и пари!

Парти игри
Играта вече няма да е актуална през 2019. Айде НЕ!

Същинска руска рулетка с котки! Когато сладки малки котенца и доста смешно нарисувани други котки се пренесат извън интернет в игра с динамиката на UNO, но с по-прецакващи правила отвсякога, това създава истински шедьовър!

Ревю: Exploding Kittens наръчник за оцеляване

Контрабандата винаги минава, стига да почерпиш прилично.

Игра на блъфиране, подкупи и контрабанда, която ще запали кръвта на всеки и ще ви дари с доста настроение! Ти си търговец, който се опитва да продаде стоката си, но шерифът на Нотингам прави проверки, от които се измъкваш само с подкуп.

Семейни
БОНУС: Аzul: Stained Glass of Sintra
Бъди внимателен с прозорците!

Тази нова версия на Azul те предизвиква да построиш най-красивия витраж по начин, по който да оползотвориш максимално материалите, без да има бракувани. С двойната страна на всяка цветна плочка възможностите са безкрайни!

Извод?

Повторението е майка на знанието. И баща за оглупяването. Накрая може и да излезе, че е първи братовчед на склерозата. Абе роднинските връзки са си сложно нещо. Затова ние от NASTOLA ти казваме, че да повториш нещо, значи просто ти е харесало и искаш още от него.

Да, за настолни игри ти говоря, разбира се. За онези настолки, изброени горе, които си заслужава да бъдат преиграни през 2019. Ако пък даже не си ги пробвал все още, направо се връщай нагоре към заглавията, избери си едно и събирай групата! Предстои ти качествено оползотворено време с каймака на настолните игри!

Това бяха нашите 26 настолни игри за 2019.

А ти?

След като прочете нашите предложения, сподели в коментар кои са игрите, които ТИ би преиграл през 2019? Или с други думи, кои са игрите, към които редовно посягаш щом се съберете на настолна вечер?

И по-важното, коя от новите за 2019 ти хареса и нови ли са наистина за теб, или си от бързаците, които вече са изиграли някоя от тях?

ВИЖ ОЩЕ: Защо настолната игра е страхотен подарък?

Източници

Amazon, 2019, Best Sellers in Board Games, Amazon, <https://amzn.to/2S4Kouc> Hall, C., 2018, The top 10 tabletop games of 2018, polygon, <https://bit.ly/2T0Trkc> Perling, A., 2018, The Best Beginner Board Games for Adults, wirecutter, <https://wrctr.co/2Pcjfol> Sutcliffe, C., 2019, The best board games in 2019, gamesradar+, <https://bit.ly/2V3YopU>

Ако ви беше интересно, полезено или забавно, моля харесайте и споделете.