МВР: Откритият край Шабла кокаин е с концентрация над 90%

1
155
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Стойността на открития край Шабла снощи кокаин е 13.6 млн. лева на едро. На пазара на дребно себестойността му би достигнала 71.4 млн. лева. Това съобщиха на брифинг в МВР днес.

Дрогата е открита при обход, граничен полицейски наряд от ГПУ – Каварна. Униформените забелязали близо до брега, в района на фара на Шабла, спасителни жилетки. В рамките на предприетите действия граничните полицаи установили, че жилетките са обвити около 6 сака със специфично сгънати пакети, които са извадени на брега. Извършен е полеви наркотест на откритото в тях вещество, което е реагирало на кокаин. Всеки чувал е около 30 кг. Кокаинът е бил разпределен в 150 пакета. Общото му количество е 169.028 кг.

Предполага се, че рисковото вещество е с концентрация над 90% и в този си вид има опасност от предозиране. Той даде пример, че обикновено такова вещество се разрежда 3:1 при продажба на дребно и само благодарение на проведените професионални действия е предотвратено разпространението  му.

Главен комисар Спиридонов посочи, че на едро 1 кг кокаин се пласира за 80 хиляди лв, а цялото количество  – за 13.6 млн. лева на едро. На пазара на дребно себестойността му би достигнала 71.4 млн. лева

На мястото е изпратен граничен полицейски кораб за обследване на района и извършване на допълнителни проверки на плавателни съдове по море. На ГКПП – Балчик и Варна са проверени всички риболовни кораби, завръщащи се на брега.

Продължава претърсването на района от граничен полицейски кораб, като с разпореждане на премиера, хеликоптери на ГДГП и МО облитат района. Съсредоточени са и полицейски сили на ОДМВР-Добрич и сили на жандармерията.

”След получена информация от румънските власти, служители на ГД „Гранична полиция“ предприеха допълнителни мерки за наблюдение на черноморската ни граница”, съобщи главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов. Той припомни, че в края на миналия месец, в крайбрежната зона на Румъния бяха открити над тон и 200 кг кокаин.

Главният секретар на МВР се обърна с апел към местните граждани, ако забележат в морската зона необичайни премети, веднага да подадат сигнал на тел. 112.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 242, ал. 4, във вр. с ал. 2 от НК за контрабанда на кокаин в особено големи размери.