Градският транспорт – част от smart cities

1
167
Добави коментар
Nelina-K
Nelina-K

Програмата за изграждане и реконструкция на транспортната инфраструктура в София цели подобряване на базовата транспортна инфраструктура в София и равномерно развитие на всички зони в Столична община. Тя акцентира върху развитието на единна устойчива транспортно-комуникационна система, гарантираща удобно и високо ниво на мобилност, качествена градска среда и удовлетвореност на гражданите и бизнеса. Това са думи на Орлин Алексиев, който е председател на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ). Със средства от този фонд Столична община подпомага финансирането на редица проекти за облагородяването на града и условията за живот в него и в частност на транспортната система в град София.

Ако излезем от стилистиката на политическото говорене, градският транспорт е изключително важен за комуникативността и добрите условия на работа, учене и живот в него. Ако погледнем глобалната картина, тенденцията е все повече хора да предпочитат да живеят в градовете. Това е така, тъй като градовете са много по-практични от гледна точка на това, че на сравнително малко пространство, има много повече възможности за придобиване на качествено образование и успешна професионална реализация.

В днешно време засилената урбанизация обаче води до търсенето на ресурси от първа необходимост, които да задоволят потребностите на града. Това оказва силно влияние върху екологичното равновесие и географски релеф на големи територии. Ето защо съвременната наука все по-често говори за така наречените „умни градове“ (smart cities). Това е комбинация от методи на управление и защита на градовете, която ще позволява по-добра организираност, безпрепятствено и сигурно съжителство с много много други хора. Концепцията включва не само дигитализирането на административните услуги, транспорта и комуналните услуги, но и интегрирането на системи, благодарение на които градовете ще изградят самостоятелна екосистема, която ще разчита на възобновяеми източници на електроенергия и ресурси от първа необходимост.

Редица градове по света вече усилено са започнали с работата по дигитализирането на процесите, което значително улеснява живота. Една от най-важните стъпки в тази насока е именно изграждането на функционираща градска транспортна система, благодарение на която, достъпът до всяка точка на града ще бъде лесен и сигурен. Това би намалило процента на хората, които ще използват личните си автомобили, за да се придвижват до работните си места и обратно, а това от своя страна ще подобри количеството на вредните емисии в атмосферата.

На местно равнище, в столицата на България – София, със средства от СОПФ за период 2015-2018 годна, са ремонтирани тротоарни настилки и улици, и са закупени трамвайни мотриси, заяви Орлин Алексиев.

Google+ Comments