Криптовалута Tezos (XTZ) – какво представлява и къде да купим

5
128
Добави коментар
trifonoff
trifonoff

Тезос (на англ. Tezos) е криптовалута разработена в Съединените американски щати от бивш анализатор на Морган Станли на име Артър Брайтман. Тезос е блокчейн подобен на Етериум, който се занимава с децентрализирани приложения и умни договори. Има и своя криптовалута – монетата XTZ или по-известна като Тези (на англ. Tezzie). Платформата използва приносът на общността, за да подобри недостатъците си и да се създаде бърз, защитен и ефективен блокчейн. Въпреки това последната година беше по-скоро негативна за Тезос и се свързваше основно с правни проблеми и противоречия.

Тезос се смята за последната криптовалута, от която потребителите ще се нуждаят. Предварителното й финансиране през юли 2017 година събра 66 000 Биткойн монети и 361 000 Етериум монети. Проектът беше подкрепен и от рисковият инвеститор Тим Дрейпър, който вложи 1.5 милиона долара.

И ако сте мислели, че битката между Биткойн и Биткойн Кеш е била нещо драматично, изчакайте защото и с Тезос има голяма драма.

Артър и съпругата му Катлин се спречкаха с Йохан Геверс – президент на швейцарската фондация Тезос, който държеше и контролираше фондовете за предварително финансиране. Семейство Брайтман все още държат контрола върху първичния код на Тезос и други интелектуални собствености през компанията си Дайнамик леджър солюшънс.

Заради създаването на компанията без да разкрие намеренията си докато все още работи в Морган Станли, Брайтман беше глобен с 20 000 долара от американския финансов регулатор. Регулаторният орган също така забрани на Брайтман да се свързва по какъвто и да било начин със сферата на брокери и търговци след като той използва псевдонима Л. М. Гудман, за да скрие своето участие в Тезос от Морган Станли.

Тези правни проблеми отложиха разпределянето на криптовалутата между тези, които са я финансирали предварително и четири съдебни дела биват заведени срещу всеки главен участник в Тезос (въпреки че Дрейпър успешно беше оправдан в едното).

Преди да решите дали Тезос си заслужава и има бъдеще или ще потъне с проблемите на основателите си, нека разгледаме представянето на криптовалутата на пазара.

Представяне на XTZ

Тезос има пазарна капитализация от 958,741,068 щатски долара към август 2018 година. Това е базирано на 607,489,041 XTZ монети в обращение (от общия брой от 763,306,930) и обменен курс от 1.58 долара. Максималната цена достигана от XTZ до сега е 12.15 долара от декември 2017 година.

Бета версията на Тезос бе пусната на 30 юни 2018 година – почти цяла година след първоначалното финансиране. Официалният старт на проекта бе определен с неизвестна дата, като екипът зад Тезос обеща това да се случи веднага след като всичко се докаже като стабилно и добре функциониращо и всички бъгове бъдат отстранени. Всички транзакции от бетата ще бъдат прехвърлени в блокчейна след официалното пускане на проекта.

За да стабилизира мрежата си екипът на Тезос си партнира с Хакер уан – така всички бъгове ще бъдат изчистени, но не се споменава колко струва на първите това партньорство.

Както споменахме вече предварителното финансиране на Тезос се състоя от 1 до 13 юли 2017 година. То събра криптовалути на стойност 232 милиона долара и всяка монета на Тезос беше оценена на 0.47 долара. Тезос е един от най-добре финансираните проекти на всички времена.

Тезос се търгува на три големи борси: Gate.io (обработва над 50% от XTZ монетите), HitBTC и Gatecoin. Криптовалутата има над 2 милиона долара дневен търговски обем и се свързва с Биткойн, Етериум и Тетър.

Вместо с копаене XTZ се добива или в случая създава чрез т.нар. „печене“. „Пекарите“ депозират средства и след това биват възнаградени за подписване и публикуване на блокове. Свидетели след това валидират блоковете. „Пекарите“, които действат нечестно губят своите депозирани средства.

Тезос е мрежа, разработена на програмният език OCaml и се управлява чрез гласувания от притежателите на XTZ. Броят на гласовете се определя от броят на монети, които всеки потребител има. Притежателите на монети могат да избират кога да се пече и да гласуват за други потребители.

Няма официален портфейл за Тезос и разработването на такъв е изцяло в ръцете на общността. Към момента TezBox и Ledger Nano S са добри варианти за съхранение на XTZ.

Колко дълго ще съществува XTZ?

Когато се разглежда дали един блокчейн проект и неговата криптовалута имат потенциал за развитие най-добре е това да стане чрез конкурентите.

Повечето монети (особено в челната стотица) имат конкретна цел. Миота например се фокусира върху блокчейн концепцията за интернет на нещата. Аугур например е хазартна платформа. Сиа пък е облачна услуга.

В този случай Тезос може да бъде най-големият си враг.Проектът зависи от участието на общността, но членовете на същата тази общност в момента съдят основателите на първия. Партньорите на проекта, които се споменават публично са основно инвеститори и в малцина от тях се намира дори малка насока за това на къде ще поемат нещата.

Тезос се опитва да се конкурира с блокчейни като Етериум, Онтолъджи и EOS, но все още няма точна посока. Вероятно може да стане голям технологичен проект, но дори и тогава ще липсват корпоративни партньори

Използването на собствен програмен език допълнително поставя бариери над разработката от трети страни, а алгоритъмът не е нещо уникално, както беше през 2016 година. Въпреки че изглежда като солидна мрежа Тезос страда от същия проблем, от който страда и Стратис – никой не използва платформата.

Зад Тезос има много шум и пари, но докато не започне да се използва от хора и компании рискува да загуби в надпреварата на блокчейните. А легалните проблеми и делата зад екипа на проекта също не помагат особено.

Обобщение

Тезос се свързва с множество спорове и проблеми, но за сметка на това продължава да се развива с помощта на своята общност. Все още всичко изглежда в начален стадий, а на екипът от основатели му липсват важни партньорства и децентрализирани приложения, които могат да спомогнат за разрастването на мрежата. Въпреки това има и някои ключови фактори, които работят в полза на Тезос.

Това е един от най-добре финансираните блокчейни в историята на криптовалутите – събира 232 милиона долара в Биткойн и Етериум през юли 2017 година.

Фондация Тезос заменя няколко ключови членове на директорския съвет, включително президента Йохан Геверс заради спречквания и различия със съоснователите Артър и Катлин Брайтман.

Мрежата на Тезос все още има бъгове за изчистване. За сметка на това има програма за премахване на бъговете, която награждава всеки помогнал за това.

За да се платят таксите около оперирането на мрежата Тезос приема 1.5 милиона долара инвестиция от капиталиста Тим Дрейпър, който сега притежава 10% от компанията.

С подобни неща Тезос има шанс за успех. Просто трябва време и да се решат правните спорове около блокчейна и криптовалутата му. А дали Тезос ще стане последната криптовалута, от която хората ще имат нужда – предстои да разберем в бъдеще.