Криптовалута Maker (MKR) – какво да знаем за тази криптовалута

6
227
Добави коментар
trifonoff
trifonoff

Maker MKR е собствената монета на Maker (на български Мейкър), която е подкрепена от Етер вместо от фиатна валута. Това е основата на проста система за банкиране изградена върху блокчейн технология, която позволява прости международни плащания и пиър-ту-пиър преводи. Maker DAI е стабилизираща криптовалута, която е свързана пряко с Maker MKR. Казано по-просто нейната цел е да спомогне за избягване нестабилностите на основния пазар.

Представяне на Maker MKR и Maker DAI

Една от най-големите пречки за масовото приемане на криптовалутите всички е нестабилните им цени. Биткойн например варираше ценово през 2018 година от 6000 до 17 000 долара за монета. Никой не иска да похарчи 10 000 крипто монети без привидно никаква стойност за няколко пици, само за да разбере, че на другия ден те могат да струват милиони. Maker DAI е стабилизираща криптовалута, чието предназначение е да реши донякъде проблема с нестабилността в цените.

Тетър (USDT) е може би най-известната стабилизираща монета, но тя е в центъра на множество спорове. Критици и регулатори се съмняват, че тя е подкрепена от фиатна валута, както твърдят нейните създатели, въпреки че скорошен доклад (отбелязваме, че не е одитен) предостави доказателства, че монетата е подкрепена от доларите.

Въпреки това на Тетър й липсва прозрачност, има силна връзка с борсата Битфинекс и е използвана за манипулиране цената на Биткойн (и цялата криптоиндустрия) през 2017 година.

Компанията MakerDAO, основана и ръководена от Рун Кристенсен, използва различен подход за стабилизирането на DAI с помощта на основната си криптовалута MKR. Подходът е интересен и следва тясно банков подход, при който банката трябва да държи само част от своите депозити.

Освен поддържащата функция на DAI, криптовалутата не е подкрепена от щатския долар или друга фиатна валута – първата реално е Етериум и цялата система е изградена от блокчейн технология и екосистема от умни договори.

За да се разбере по-добре концепцията на двете криптовалути при Maker е добре същите да се разгледат отделно – като цяло, откъм пазарна капитализация и цени.

Преглед на MKR и DAI

Maker (MKR) има пазарна капитализация от 382,149,438 щатски долара към юли 2018 година. Това е базирано на 668,228 MKR монети в обращение (от общия брой от 1,000,000) и обменен курс от 571.89 долара. Максималната цена на една монета беше 1687.86 долара – достигната на 20 януари 2018 година.

MKR е ERC-20 монета в блокчейна на Етериум и не може да се копае. Вместо това тя се създава и разрушава в отговор на колебанията в цената на DAI, за да я държи в рамките на около 1 щатски долар. MKR се използва за плащане на транзакционни такси в системата на Maker.

Притежателите на MKR получават и права за гласуване. Лошото цялостно управление обезценява MKR монетите, затова собствениците на криптовалутата са стимулирани да гласуват за доброто на цялата система. Цялата структура е напълно децентрализирана и демократична.

DAI има пазарна капитализация от 52,051,768 щатски долара базирано на 52,612,937 монети в обращение с обменен курс от 0.989334 долара. Рядко криптовалутата струва точно 1 долар – обикновено цената й варира между 0.98 и 1.02 долара за монета. Вместо с копаене, монетите се добиват като се купува CDP умен договор в мрежата на Maker, който служи като заем. След като се изплати същият заем (заедно с таксите в MKR) умният договор е изпълнен и DAI се унищожава.

За да се купи стабилизиращата криптовалута DAI трябва да се отмени Етер (ETH) към Рапд-Етер (W-ETH). Така децентрализираните обменни борси като 0x позволяват обмен между Етер и други монети в блокчейна на Етериум.

Обменът между MRK, DAI и ETH се прави от Оазис Дайрект – децентрализираната обменна борса на компанията MakerDAO, която поддържа и други ERC20 монети. Други обменни борси като Радар Рилей, Кайбър и Етфинекс също поддържат DAI и MKR. Освен това Maker наскоро обяви партньорство с AirSwap DEX.

И двете криптовалути могат да се съхраняват във всеки портфейл, който поддържа ERC-20. Системата на Maker изглежда сложна, но на теория работи и технологията на умните договори има голямо приложение по целия свят. Накратко DAI може да защити хора и институции от движението на фиатните валути и хиперинфлация.

Предимствата на MakerDAO

Най-голямата разлика между Мейкър и Тетър е прозрачността. Едно интернет проучване показва тяхната връзка и че и двете споделят едни и същи изпълнителни лица като например главният стратегически директор Фил Потър (който напусна и двете места през юни 2018 година).

Но за разлика от Тетър, Мейкър е напълно прозрачна откъм разработка на блокчейн проекта. Например можете да чуете записи от седмичните срещи на борда на MakerDAO за последните две години в официалната SoundCloud страница на компанията.

MakerDAO създава DAI използвайки CDP умни договори за обезпечаване на активите. Това означава, че е подкрепена от Етер вместо от фиатна валута и CDP договорите гарантират, че винаги ще имат достатъчно Етер активи под ръка, за да се покрие броя на DAI. Така CDP договорите държат Етер и ако се случи неприятно събитие, например Етер да се срине преди някой да реагира, MKR се ликвидира на отворения пазар, за да покрие загубите.

Maker работи усърдно през 2018 година за създаване на добри партньорства. Вече си партнира с компании като OmiseGO, Digix, Request, Tradeshit и CargoX. Колкото повече партньори набира – толкова по-ценна става стабилизиращата криптовалута.

Обобщение

MakerDAO е амбициозен проект насочен към децентрализирано бъдеще за криптовалутите. Отне три години разработка за да се пусне в главната мрежа на Етериум. Разработчиците му могат да се обзаложат за успеха на проекта.

Мейкър е система от две криптовалути – MKR и DAI ERC-20 монети. И двете използват Етер за търговия.

Мейкър използва монетата MKR и CDP умни договори, за да стабилизира монетата DAI на цена около 1 щатски долар. Стабилизиращата криптовалута обаче не е пряко свързана към щатския долар и може да се прехвърли към друга реална валута, ако например американската икономика се срине.

Мейкър е децентрализирана платформа фокусирана върху децентрализираните обменни борси. Тя се поддържа от много от най-популярните децентрализирани борси.

Правата за гласуване в платформата принадлежат на притежателите на MKR, които нямат полза от това да дават вота си против нейното добро бъдеще.

С тези неща Мейкър става много предразположена да изпревари Тетър като стабилизираща криптовалута в криптообщността, въпреки че има като конкуренция много други проекти.