Криптовалута 0x (ZRX) – какво представлява и къде да купим

6
156
Добави коментар
trifonoff
trifonoff

0x е отворен протокол, чието предназначение е да предлага децентрализиран обмен в блокчейна на Етериум. Създаден е чрез използването на протокол, който включва умните договори на Етериум, което позволява на хора от цял свят да обменят децентрализирано. Екипът зад 0x вярва твърдо, че в бъдеще ще има хиляди монети от Етериум и че техният протокол може да предостави надежден и ефективен начин за техния обмен. 0x е разработен, за да бъде различен от централизираните и децентрализираните борси като предлага най-добрата комбинация от възможности.

Кой е създателят на 0x?

Съоснователите на 0x са Уил Уорън и Амир Бандеали като първият е изпълнителен директор, а вторият технически директор. И двамата се занимават с разработката и изследването на умни договори. Уорън се е занимавал с приложни физични изследвания в Националната лаборатория на Лос Аламос след като завършва машинно инженерство в Калифорнийският университет в Сан Диего. Бандеали се е занимавал с финансова търговия след като завършва финанси в Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн. Сред останалите членове на екипа се срещат блокчейн инженери, софтуерни инженери, графични и продуктови дизайнери, бизнес стратези и хора с други умения. Консултантите по проекта са основали или работили за компании като Поличейн, Кепитъл, Коинбейс и Пантера кепитъл.

Проектът 0x се финансира от Финтек блокчейн груп, Пантера, Поличейн, Кепитъл, Джен адвайзърс и Блокчейн кепитъл  – компании с широк спектър на интереси.

Каква е целта на 0x?

Когато Уорън и Бандеали основават проекта през октомври 2016 година те го правят с надеждата за свят, който може да представи всеки ценен актив като част от блокчейна на Етериум. В идеалния случай включените активи ще са разнообразни – от дигитални предмети за игри до акции, злато и реални валути. С толкова много монетизиране се очаква да има хиляди различни видове монети, които ще изискват доверена борса за обмен. И въпреки че разработчиците оценяват развитието на децентралзираните борси – те виждат възможност за подобрените. С 0x те се надяват да елиминират неефективността от децентрализираните борси за криптовалути, както и неспособността на различни борси да работят заедно.

По какво се различават централизираните и децентрализираните борси?

Централизираните борси за криптовалути са най-често срещаните и се ръководят от една компания, което от своя страна увеличава шансовете за провал. Потребителите на централизираните борси депозират средства директно в борсата и след това последната става отговорна за покупките и продажбите в реално време. Коинбейс е пример за централизирана обменна борса. Големият риск с централизираните борси е тяхната уязвимост към хакване и информацията, до която имат достъп администраторите.

Децентрализираните борси са разработени, за да елиминират възможностите за кражба.  При този тип борси за криптовалути потребителите имат някакъв контрол над парите си. Вместо да изпращат средства към един портфейл, контролиран от борсата, потребителите разчитат на дигитални подписи за директна ауторизация на търговските сделки. Нищо чудно, че централизираните борси са много по-бързи от децентрализираните. Централизираните борси също така имат висок търговски обем, по-модерни инструменти и са по-лесни за използване.

По какъв начин 0x подобрява децентрализираните борси?

 0x е по-близо до децентрализирана борса за криптовалути, отколкото до централизирана, но дори и в този случай има видими разлики.  0x адресира основните проблеми, свързани с децентрализираните борси – те са скъпи, бавни, неликвидни и не могат да оперират една с друга. За да се търгува в блокчейна всяка корекция или нова сделка минава през него, което означава, че всичко опира до времената на блока. Това води и до начисляването на транзакционни такси при всяко взаимодействие.

0x адресира и двата проблема като се разработва стандартен протокол. Този протокол може да се прилага за всички сделки в блокчейна. С този протокол търговските сделки трябва да се върнат в блокчейна съчетани вместо това да става при всяка транзакция. Това значително ускорява процеса и елиминира някои от ненужните транзакционни такси.

Колко струва 0x?

Тъй като  0x не позволява на потребителите да плащат транзакционни такси като намалява зависимостта от блокчейна, има възможност протоколът да начислява такси за използване. Въпреки това  0x няма такси за ползване и е напълно безплатен. Имайте предвид обаче, че ако някой реши да създаде децентрализирана обменна борса за криптовалути и да използва протокола, същият този човек може да реши да начислява такси.

Какво представляват монетите на  0x, наречени ZRX?

Друг аспект от проекта  0x е уникалната монета на основата на Етериум, наречена ZRX. Чрез тази монета потребителите плащат транзакционните такси, ако създателят на определената борса е решил да има такива. Монетата и децентрализирана форма на управление за системата за обновление на протокола  0x. Така хората, които притежават  ZRX имат възможност да помогнат за развитието и подобряването на протокола според броя на монетите, с които разполагат.

Има фиксиран лимит на монетите ZRX от един милиард. Тъй като пускането на монетите започна на 15 август 2017 година – 50% от тях бяха раздадени тогава. Реално 15% бяха задържани от  0x, 15% останаха за финансиране разработването на проекта, 10% отидоха при основателите и 10% отидоха при консултантите и подкрепилите проекта. Монетите за основателите, консултантите и членовете на екипа ще се пускат в продължение на четири години, докато закупените с пускането на криптовалутата се раздават на момента.

Заключение

0x изглежда като логична стъпка от децентрализираните обменни борси на криптовалути като  се грижи да заличи много от недостатъците на същите. Заради гъвкавостта и лесния достъп до протокола не е учудващо, че  0x и ZRX се разрастват с бързи темпове и предоставят основа за много проста и ефективна обменна система в блокчейна на Етериум.