Ретрорефлекторният експеримент на борда на израелската лунна мисия Берешийт може да е оцелял след падането

1
182
Добави коментар
redbul80
redbul80

15 април 2019 г. 08:00 ч. Като за дебютен опит на Израел да постигне меко кацане на Луната, спускаемият апарат „Берешийт“ не бе екипиран с голям брой научни инструменти, а и те щяха да работят само няколко часа в случай че спускането бе успешно. Но най-важният и най-дългоживущ експеримент, ретрорефлекторният, създаден от НАСА, може и да е оцелял. Това се съобщава на уебсайта на журналиста Ленърд Дейвид. 

Експериментът представлява съставно тяло от осем огледала и е по-малък от компютърна мишка. Изграден от кварц, той е лек, издръжлив и устойчив на радиация.

Американската орбитална мисия „Лунър Риконисънс Орбитър“ ще започне през следващите дни да заснема региона на падане на „Берешийт“ и също така ще излъчи лазерни пулсации, които, ако ретрорефлекторният експеримент е оцелял, ще бъдат отразени обратно.

„Да, ние вярваме, че опитът с лазерни ретрорефлектори може да е оцелял от катастрофата, макар че може да се е отделил от корпуса на космическия апарат“, съобщава Дейвид Смит от MIT и водещ изследовател на лазерния висотомер LOLA към „Лунър Риконисънс Орбитър“.

НАСА планира да покрие цялата луна с ретрорефлектори, които ще служат за отправни точки към бъдещите космически апарати и така те ще помагат за прецизните им кацания. 

Най-последната снимка, заснета от „Берешийт“ на 11 април 2019 г. Photo credit : Space IL