Проект на немския аерокосмически институт с българско участие цели създаването на космическа система за многократна употреба

1
169
Добави коментар
redbul80
redbul80

Схема на концепцията на германския аерокосмически институт за захващане на ракета във въздуха. Image credit : DLR

15 април 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. През месец март германският аерокосмически институт DLR започна проучване за създаването на възвръщаема ракетна технология, която коренно се отличава от проектите на американски фирми като СпейсЕкс и Блу Ориджин. Германската идея е първата степен на ракетата-носител да е крилата, като след изстрелването тя да се спуска плавно и да бъде захващана във въздуха от самолет.

Проектът на име FALCon (съкратено от Formation flight for in-Air Launcher 1st stage Capturing demonstration) ще бъде разработван и тестван от DLR съвместно с шест международни партньора, които са следните: Drone Rescue Systems – Австрия, Embention – Испания, soft2tec – Германия, VKI – Белгия, Astros Solution – Румъния и Института по механика на БАН (ИМех-БАН) – България. 

Спорем Мартин Сипел, лидер на проекта, Европейската комисия е осигурила 2.6 милиона евро – това е незначителна сума за мащабите на ракетно-космическия отрасъл, но е важна за да се даде ход на работата. Пак според Сипел проектът FALCon не зависи само и единствено от Европейската комисия, а ще има и други партньори, които ще подпомогнат инициативата. 

За повече информация: DLR

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/