Космическият телескоп Тес откри своята първа извънслънчева планета с размера на Земята

1
177
Добави коментар
redbul80
redbul80

Илюстрация от художник: планетата HD 21749c, първата планета с размера на Земята, открита от „Тес“, както и планетата HD 21749b, която не е скалиста и е по-малка от Нептун. Image credit : Carnegie Institution of Science/Robin Dienel

16 април 2019 г. 07:45 ч.

Светослав Александров. Не е изминала и една година от изстрелването на новия космически телескоп „Тес“ (стартът му бе на 19-ти април 2018-та с ракетата на СпейсЕкс „Фолкън 9“). Но той вече успя да открие своята първа планета с размера на Земята! 

Освен нея в същата звездна система е открита и газова планета, която е по-малка от Нептун. Находките са публикувани в научна статия, която е приета за публикация в списанието The Astrophysical Journal Letters. За потвърждаването на наличието на планетите е използван наземният телескоп Магелан 2 от обсерваторията Лас-Кампанас в Чили, който е направил независими наблюдения. 

Звездата, около която се намират планетите, има 80% от масата на Слънцето и е разположена на 53 светлинни години от Земята. Планетата HD 21749b има 23 пъти по-голяма маса от земната и радиус 2.7 пъти по-голям от земния. Плътността й е показател, че планетата притежава съществена атмосфера, но не е скалиста. Изучаването й може да спомогне на астрономите да разберат състава и еволюцията на атмосферите на тези планети, които са по-малки от Нептун. HD 21749b обикаля за около 36 земни дни около звездата си.

Другата планета HD 21749c е тази, която е с размер като този на Земята и обикаля около звездата за осем дни. Нейната точна маса и състав тепърва ще бъдат установени.

Научният екип съобщава, че благодарение на телескопа „Тес“ учените за пръв път ще са в състояние да измерват масите, атмосферните условия и другите свойства на малките екзопланети. Въпреки че такива планети са доста често срещани в нашата галактика, тепърва предстои да научим повече за тях и да разберем доколко приличат и се отличават от планетите в нашата собствена Слънчева система. 

Източник: Carnegie Science

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/