На кой е забранено да се занимава с магия

8
353
Добави коментар
taro-bg
taro-bg

Има една такава практика в българските сайтове, пък и не само в тях, доста рядко да се обсъжда въпроса на кой е забранено да се занимава с магия. Но факт е, че досегът до магията съвсем не е за всеки. В практиката ми на маг попадам на хора, за които определено би било по-здравословно, ако стоят на почтено разстояние дори от самата дума “магия”. Камо ли да тръгнат да се занимават с такава. Те вредят на първо място на себе си. Ето за кои категории хора става въпрос:

– Самозабравилите се.

Обикновено това са хора, които се изживяват като големи разбирачи от магия, когато всъщност не са в състояние да правят такава. Заблудата им идва от неразбиране на реалността. Действителен пример за един такъв из моя опит като маг беше, дето по време на буря правил магия. Било вечер. Тъмно така. На дървото до прозореца на стаята се закачил, довлечен от вятъра, найлонов плик, който взел да шуми. На човекът му се привидяло, че си призовал дракон, пък и съскал. Дълбоко си повярвал, че е велик маг, неразубедимо, дори при вида на злощастния найлонов плик на сутринта, показан му от няколко човека. 

Лесно подобни особи се самозабравят, замайват се от своите “велики успехи” и почват или безразборно да се пробват да поправят света, или отиват в другата крайност- да искат да “унищожават наред” враговете си. И едното, и другото, разбира се, не са по силите им. Да се прави магия не е така лесно, иначе наистина всеки би могъл. И както казва една приятелка- човечеството би се самоунищожило, заради мераците на някои да “убиват враговете си с магия”. Но за самозабравилите се, най-доброто, което биха могли да направят за себе си, това е да стоят настрана от магията.

– Любители на алкохол, наркотици и прочие.

На няколко пъти попадах на заблудени хора, които се бъркаха, че светът на опиянението е равен на света на магията. Ще се напият или ще се надрусат и така ще се свържат я с мистични сили някакви, я ще им се увеличи “магията” (ще качат магическото си “ниво” един вид). Уви, истината е друга. Зависимостите водят единствено до разпад на тялото и на съзнанието, който в някои случаи води до гробищата. Алкохолизмът и наркоманията са международно признати за заболявания и то не случайно. На имащите зависимости им трябва не занимания с магия, а подходящо за проблемите им лечение.

– Емоционална нестабилност.

Някои хора се пречупват от ежедневните си проблеми. Било заради тежки събития в личен план, било заради друго. Твърде много са невървежите им, не могат да им насмогнат и да се справят. От там огромната грешка да отдават на проблемите си мистичен характер.

Тогава може да се наблюдава следното нещо. Всяка комшийка се превръща в зъл черен маг, правещ непоправими черни магии. Достатъчно им е и дори само да са в лоши отношения с някой и губят здрав разум, вярвайки най-искрено, че този някой почва да им “прави магии”. Хвърчат родови проклятия. Енергийни вампири засрамват дори Дракула. А Хари Потър ряпа да яде пред ситуациите, в които се забъркват главните герои на епопеята. В същото време те не могат да осъзнаят как изглежда ситуацията от страни, през погледа на кой да е здравомислещ човек.

Трудно се работи с такива хора. Някои са толкова затънали във филмите си, че не могат да приемат, че за да започнат да се оправят нещата при тях, като за начало трябва да стоят настрана от магиите. Нито сами да правят/развалят такива, нито да плащат на шарлатани, за да правят/развалят такива. И да започнат час по-скоро да търсят реални решения на проблемите си. Понеже колкото повече губят време в разваляне на несъществуващи магии, толкова повече рискуват проблемите им да стават още по-големи.

– Диагностицирано (или не) психично заболяване.

Здравата логика на такива хора за момента или за достатъчно дълъг период от време, е спряла да функционира. Реалността не се възприема по адекватен начин. Склонността да се вярва в несъществуващи неща е един от признаците, а също и причината магията да е крайно противопоказно занимание за такива хора. Често срещана грешка е, когато болният решил все пак да се лекува и пробирал що пробирал, но накрая си избрал някой “духовен” психиатър, дето звездите му го говорят. Не, че другите психиатри са се свършили, но явно не се харесва каквото казват. Препоръката ми е, ако някой усети, че има проблеми от психично естество и се е заел с правилната стъпка да потърси мед. помощ, най-добре е да се възползва от услугите на недуховен психиатър, въоръжен с достатъчен брой научни познания. В противен случай не виждам как ще си реши проблемите.

 

Автор: The Shadow