Има ли странични ефекти от приема на SARMs?

1
214
Добави коментар

Има ли странични ефекти от приема на SARMs?

В този блог ще обърна внимание на една доста нашумяла напоследък във фитнес средите тема. А именно – селективните модулатори на андрогенни рецептори (съкр. SARMS). Съкращението SARMs идва от английското название selective androgen receptor modulators, или селективни модулатори на андрогенните рецептори. Tе са нов вид експериментално лекарство, все още подлежащо на научни изследвания, с което медицината се надява евентуално да замени лечението с добре познатите ни анаболни стероиди.
Как работят те?
С напредването на възрастта нашата сила, издръжливост и мускулна маса намаляват поради загубата на тип 2 мускулни влакна. Със САРМС тези показатели могат да бъдат подобрени. Техният анаболен ефект е почти същия като на тестостерон. САРМС се свързват със същите рецептори, като метан и тестостерон, но без техните странични ефекти.
Най-популярните SARMS
Има много видове, но има 4 вида които са най-добре действащи при атлети, културисти и фитнес ентусиасти и те са:
•Лигандрол – потентен и не стероиден суплемент за повишаване на мускулна маса и изгаряне на мазнини
•Остарин – перфектен за поддържане и леко покачване на мускулна маса, също така и за рекомпозиция на тялото
•Андарин – наподобява ефекта на Анавар и Станозолол, увеличава силата и чистата мускулна маса, гори мазнини
•Ибутаморен – увеличава отделянето на хормон на растежа и IGF-1

Предимствата на SARMS
•не са токсични за черния дроб
•не се преобразуват в естроген или дихидротестостерон
•при приемане на адекватни дози и цикличност не намаляват производството на тестостерон
Има ли странични ефекти от приема на SARMs?
Много хора, привлечени от примамливите обещания, които дават SARMs, забравят, че става въпрос за експериментални субстанции, които все още са в процес на разработка и наблюдение. 
През последните 2 десетилетия са правени няколко изследвания върху хора, но в заключението на повечето от тях се уточнява, че дълготрайното безвредно действие на селективните модулатори на андрогенни рецептори тепърва трябва да се доказва. 
Освен това, приемът на някои (не всички) селективни модулатори на андрогенните рецептори се свързва със странични ефекти, макар да са значително по-малко на брой и по-слабо изразени от тези при стероидите.
sarms странични ефекти
Обикновено тези странични ефекти се проявяват само при прекомерна употреба, но все пак ще ги спомена – обостряне на глада, подуване, изтръпване на крайниците, потискане производството на тестостерон от тялото (временно), понижаване нивата на добрия холестерол и др.
Но все пак, ако закупите от лицензиран производител и приемате SARMS в препоръчителните дози няма от какво да се притеснавате. Няма да имате странични ефекти, а резултатите ще са на лице върху тялото ви.