Ваня Григорова тръгва към евроизборите с мото „Хората преди печалбите“

1
189
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

Независимата кандидатка внесе 4661 подписи в ЦИК. Очаква подкрепа от работещите и от уязвимите групи в българското общество Председателят на Инициативния комитет д-р Боряна Холевич и Ваня Григорова. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Независимият кандидат за европейски депутат Ваня Григорова внесе в Централната избирателна комисия 4661 подписи при необходими 2500 за участие в кампанията за европейските избори на 26 май. Григорова и членове на Инициативния комитет, стоящ зад нейната кандидатура, тръгват към вота с мотото „Хората преди печалбите“.

„Надявам се работещите хора да припознаят в мен техния говорител, тъй като в момента в национален, а и в европейски план представени са главно бизнесът, компаниите и техните интереси“, коментира Григорова след внасянето на подписите.

Като пример тя посочи пакета „Мобилност“, който е обединил правителство и евродепутати от всички партии зад интересите на превозвачите и срещу интересите на шофьорите. „Не се намери достатъчно осъзната социална сила, която да заяви интереса на шофьорите или поне да се опита да извоюва някакви отстъпки от страна на превозвачите – например увеличените на осигурителните вноски, подобряване на условията на работа – поне шофьорът да има къде да пренощува и да не бъде пазач през нощта“, каза тя.

Ваня Григорова подчерта, че законите и нормативните актове, които касаят бъдещето на всички ни, се приемат до голяма степен в Брюксел, поради което хората не бива да подценяват значението на европейските избори, но и да изпратят там автентичен защитник на техните права.

„Конкретен пример е Европейският стълб за социална права. В следващите пет години той ще бъде оформен или като акт, който да закрепи правата на обикновените хора – работници, майки или пенсионери – или ще се превърне в поредния акт на европейско лицемерие. От една страна казват, че ще гарантират сигурност на работното място, а от друга – че ще гарантират „гъвкавост“ за бизнеса. Не можеш да казваш, че едновременно ще палиш пожара и ще го гасиш. Трябва да има силна група, която да загаси този пожар – в противен случай всички ще изгорим в него“, завърши Григорова.

Тя благодари на всички доброволци, които са помагали са събирането на подписите и тяхното оформяне според изискванията на ЦИК, което не е никак лека задача, когато нямаш силна партийна структура зад себе си.