Защо средиземноморската диета е толкова здравословна?

2
209
Добави коментар
OlivesSeaBG
OlivesSeaBG

В умерените острови на Средиземно море се намират слънчеви, морски и вкусни ястия, за които се смята, че съръджат ключа за добро здраве. Но какво прави средиземноморската диета толкова добра за нас…

Наскоро се заговори за това дали мазнините или захарта са най-големите вредители, когато става въпрос за нашата диета. Когато се фокусираме върху отделни хранителни компоненти, е лесно да пропуснем по-голямата картина. Макар че е важно да се разбере как различните храни и хранителни вещества оказват влияние върху здравето ни, подходът за цялостна диета предлага по-полезен начин за гледане на нашите хранителни навици и избор.

Какво представлява средиземноморска диета?

Типичната средиземноморска диета включва много зеленчуци, плодове, боб, зърнени храни и зърнени продукти, например пълнозърнест хляб, макаронени изделия и кафяв ориз. Също така съдържа умерено количество риба, бяло месо и някои млечни продукти.

Това е комбинация от всички тези елементи, които могат да донесат ползи за здравето, но един от ключовите аспекти е включването на здравословни мазнини. Маслиновото масло, което е мононенаситена мазнина, най-често се свързва със средиземноморската диета, но полиненаситените мазнини също присъстват в ядките, семената и маслените риби.

Какви са ползите за здравето?

Изследването на традиционната средиземноморска диета показват, че може да намали риска от развитие на заболявания като диабет тип 2, високо кръвно налягане и повишен холестерол, рискови фактори за сърдечни заболявания. Изследователите са установили също, че хората, които следват средиземноморската диета, могат да живеят по-дълъг живот и е по вероятно да намалят теглото си.

Как работи?

Тъй като изследванията за ползите от този вид диета са още в развитие, могат да се отделят пределени храни, за които е установено, че имат по-голямо значение за здравето и комбинацията от храни, а не отделните „суперхрани“ я правят здравословен начин на хранене.

Ако ядете нездравословна храна, пълна с преработени храни, добавянето на един елемент, като зехтин, е малко вероятно да има забележима полза за здравето. Ако обаче коригирате цялата си диета, така че ядете малко по-малко месо и повече риба, изберете здравословни мазнини и ядете повече плодове и зеленчуци, тогава това може да направи значителна разлика.