Три добри новини за СпейсЕкс: успешен огневи тест за Фолкън 9, успешен огневи тест за ядрото на следващата Фолкън Хеви,…

1
183
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от статичното запалване на централното ядро на „Фолкън Хеви“, което ще се използва при следващото изстрелване през това лято. Photo credit : SpaceX

27 април 2019 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Днес може да се окаже един от най-добрите дни за СпейсЕкс през настоящата 2019-та година, след като едновременно се случиха три събития.

Първо, след два дни забавяне, компанията най-накрая проведе статичното си огнево изпитание на ракетата „Фолкън 9“, която ще трябва да изведе кораба с провизии „Драгън“ на път към Международната космическа станция. Поради двата дни отлагания изстрелването вече няма как да бъде осъществено на 30-ти април, а ще е факт на 1-ви май. Ако всичко мине наред, САЩ ще има два прикачени кораба към МКС. Напомням на читателите, че преди няколко дни корабът „Роджър Чафи“ от серията „Сигнус“ на Нортроп Груман пристигна на орбиталния комплекс. 

Второ, СпейсЕкс проведе още едно успешно огнево изпитание – на централното ядро на ракетата „Фолкън Хеви“, която ще лети това лято на комплексна мисия. В рамките на координирана програма от американския департмент по отбрана, в орбита ще бъдат изведени 23 космически апарата. Един от тях ще е платноходката „Лайтсейл 2“ на Планетното общество, която ще демонстрира приложимостта на технологията „слънчево плаване“ в околоземна орбита. Това е може би единствената известна на човечеството технология, която може да ни отведе на прага на реализацията на полет до друга звезда. 

Третата новина е може би най-важната от всички. СпейсЕкс получи одобрение от Федералната комисия по комуникация на САЩ за изстрелване на 1 500 спътника „Старлинк“ на височина от 550 километра. Целта на Илон Мъск е да свърже цялата Земя с надежден и висококачествен интернет. Първото изстрелване по програма „Старлинк“ също се планира за май. Проектът е важен не само поради практическото му значение. Мъск се надява, че той ще бъде изключително доходоносен и ще налее тъй нужните частни средства за реализация на пилотирана експедиция до Марс. 

За повече информация: SpaceX Twitter

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/