Какво са SARMS САРМС?

1
208
Добави коментар

Какво представляват SARM

Темата за SARMs (или селективните модулатори на андрогенните рецептори) е противоречива от началото на 90-те години, когато те бяха въведени за първи път в основната наука. Сега това не означава, че SARMs не са били много преди този период. През 40-те години на миналия век, стероидните SARMs са били използвани за медицинска употреба при множество заболявания, включително рак, хипогонадизъм, остеопороза и редица други заболявания, които засягат загуба на мускули и кости. Тези SARM имаха много силен ефект върху изграждането на мускулите поради „високия си афинитет“, което в не-научни термини означава, че привличането към рецептора е високо и това прави химическата реакция в организма по-мощна.

За съжаление, стероидните SARM дойдоха с нежелани реакции като естрогенно превръщане, причиняващо гинекомастия (подути чувствителни зърна при мъжете), понижено либидо и увреждане на черния дроб и бъбреците (свързани с неговата метилация). Друг страничен ефект е, че стероидите могат да променят ДНК от множество клетки, като например простатата и сърцето, които ги карат да се увеличат.

Стероидни VS нестероидни SARMs

В началото на 90-те години учен създава нестероидна версия на тези SARM, като ги прави базирани на протеин. Разликата между тези два вида SARM е най-лесно описвана като заключваща и ключова система. Клетките в тялото действат като брави и местата на свързване на клетките са като ключови дупки. Стероидните SARM имат способността да действат като основен ключ, отключващ всяка клетка, за да стимулира протеиновия синтез и растеж, дори и в клетките, които не искате да „отключите“.

Нестероидните SARMs са проектирани специално за един тип заключване, поради което ще засегнат само областите на ДНК, които предотвратяват загубата на мускули и кости, като същевременно насърчават растежа в тези области.

Нестероидните SARMs са били използвани за културизъм, задвижване на двигатели и множество други спортове от началото на популярността. Тяхната полза за съотношението на нежеланите реакции е изследвана от 90-те години на миналия век, без никакви доказателства за вреда. Този пробив в научната технология продължава да подсказва, че SARM е бъдещето на анаболните и в крайна сметка ще замени стероидната терапия.

Сега това не означава, че нестероидните SARMs са отговорите на всички наши проблеми. Въпреки че протеиновите базирани SARM имат много ограничени странични ефекти с големи предимства за здравина и мускулни печалби, те също така изискват много по-дълъг период на употреба и все още не могат да се сравни с ефективността на стероида. Сравнението на ползите и нежеланите странични ефекти е изследвано от десетилетия.

За разлика от тестостерона ципионат, SARMS са повече от 200 пъти по-мощни при стимулиране на мускулите и 80 пъти по-селективни за мускулите.

Как действа SARMS?

С напредването на възрастта нашата издръжливост, сила и скелетна мускулна маса се влошават поради загубата на мускулни влакна тип 2. Това възпрепятства хората да функционират нормално. При SARMS, масата и силата на скелетната мускулатура при хора с недостиг на андроген могат да бъдат подобрени.

Има два вида администриране на SARMS – перорално или в инжектируеми дози. Анаболния ефект се очаква да бъде същият като тестостерона. Освен това се казва също, че предизвиква доза-зависими подобрения в костната минерална плътност и моторизирана сила, освен способността да намалява телесните мазнини и да увеличава постно телесната маса.

SARMS връзката към същите рецептори, които старите стероиди като Dianabol и тестостерон биха се свързвали, но минус недостатъците и страничните ефекти на традиционните стероиди и прохормони. Това е ново начало в развитието на мускулната фармакология, тъй като SARMS може да спомогне за повишаване на мускулната маса, като същевременно ви помага да намалите телесната мастна тъкан и да увеличите атлетичното представяне извън вашето въображение.

Най – популярните SARMS

Има много SARMS, но тук са четирите основни SARMS, които понастоящем се предлагат и най-приложими за спортисти, културисти и фитнес ентусиасти:

GOLD SARAMS LIGANDROL LGD-4033 – мощна, нестероидна добавка за бодибилдинг за подобряване на чистата мускулна маса и намаляване на телесната мазнина

GOLD SARMS Ostarine (MK-2866) – селективен за анаболна активност при определени ARs, подходящ за поддържане и увеличаване на телесната маса

GOLD SARMS ANDARINE  S4 (Андарин) – селективен за костна тъкан (най-вече ниска вирилизация), насочен към лечение на остеопороза и няма да доведе до развитие на простатата и други вторични полови органи

GOLD SARMS Testolone RAD140 – това е може би един от най-вълнуващите SARMs, както и най-актуалните. Всъщност, освен ефекта на изграждането на мускулите изглежда изглежда като възможно излекуване на Алцхаймер.

Други съединения като GOLD SARMS Cardarine GW 501516 (Cardarine) разглеждат вида на добавките за издръжливост и SR9009 обикновено групирани със SARM, но не са еднакви.

Предимствата на SARMS

Предполага се, че SARMS има способността да използва предимствата на анаболните добавки, като в същото време намалява страничните ефекти на стероидите.

Не е токсичен (няма да причини увреждане на черния дроб)

Избягва костна загуба (директното действие на тестостерона в костите чрез AR-медиирания канал е от решаващо значение за анаболните му ефекти в костите)

Намалява заплахата от проблеми с простатата при мъжете без загуба на мускулна маса

Няма да попречи на вашата HPTA

Подобни ефекти с тестостерон

Няма естроген и дихидротестостерон (превръщане на водороден хормон)

За строителите на мускули приемането на SARMS ще даде:

Предотвратяване на загубата на мускули (по време на периода на отрязване)

Развитие на чистата мускулатура

Подобрена здравина

По-бързо възстановяване на наранявания

Обща лечебна способност

PCT употреба след анаболични

Повишена мускулна сила

В Азиатския вестник на андрологията субектите увеличиха мускулната сила с 20 пъти повече от тези в плацебо групата. Субектите продължават да получават сила и размер в мускулната тъкан в продължение на до 5 месеца, но със значително понижение на ефективността след третия месец (Dalton et al, 2014).

Повишен мускулен размер

Дедуктивните доказателства показват значително увеличение на хипертрофията на мускулната тъкан (растеж на мускулната тъкан). Индуктивните доказателства предполагат, че субектите ще спечелят между 3 и 15 lbs мускулна тъкан през период от 12 седмици (Dubois et al, 2015). Количеството мускулна хипертрофия зависи от диетата, тренировката и характеристиките на SARM. Леките SARM като MK2866 ще са много по-ниски при хипертрофия, отколкото по-мощни SARMs като RAD140 или LGD4033.