Борисов във Варшава: Страните ни доказаха, че могат да бъдат „кормилото на ЕС“

1
138
Добави коментар

Страните, които са се присъединили към Европейския съюз след 2004 г., могат да бъдат кормилото на Съюза. Това заяви премиерът Бойко Борисов на Срещата на върха „Заедно за Европа“.

Във Варшава Срещата на върха събра държавните и правителствени ръководители на страните-членки, за да отбележи 15-годишнината от началото на голямото разширяване на ЕС.

Ключовата дума за Европа днес е „сигурност“ – заяви премиерът Бойко Борисов пред държавните и правителствени ръководители на страните-членки. Без сигурност европейските ценности са трудно защитими, подчерта Борисов и даде дума, че България ще продължи да работи за приоритетите на ЕС: икономически растеж, социално сближаване, сигурност и стабилност.

Премиерът напомни, че България охранява отлично външната граница на ЕС и ключов приоритет за нас остава членството в Шенген. Борисов беше категоричен, че Европа няма да бъде завършен проект, ако Западните Балкани не бъдат приобщени към ЕС и припомни, че България е постигнала напредък в тази област по време на европредседателството си. Бойко Борисов изтъкна необходимостта от запазване на кохезионната и общата селскостопанска политика, както и развитието на Енергийния съюз чрез ускоряване работата по регионалните енергийни проекти и междусистемните връзки.