Швейцарската гвардия на папата пристига днес у нас

1
153
Добави коментар

Днес около 16 часа на летище София се очаква да пристигне швейцарската гвардия, която повече от пет века охранява всеки водач на Римокатолическата църква. Пребиваването й у нас е свързана със започващата на 5 май официална визита на папа Франциск. Това разкриха за Faktor.bg запознати със сигурността на светия отец. От българска страна за папа Франциск ще се грижат МВР и НСО, а над 100 са изискванията, които шефовете на швейцарската гвардия са предявили към българските служби за сигурност.

Швейцарските гвардейци, които се грижат за сигурността на светия отец, са същите от времето на Юлий ІІ, а техните униформи носят духа на папския Рим през вековете.

Специалната гвардия е създадена на 22 януари 1506 г., за да защитава папата и папския двор. Папа Юлий II е този, който решава да се обгради с елитна охрана, която да го пази както от противниците му, така и в случай на политически убийства, които са били често явление в Рим по онова време. И тъй като години наред Сикст IV е възхвалявал швейцарските войници, Юлий II избира мъже именно от Швейцария. Благодарение на отец Петер от Хернстейн на 9 септември 1506 г. в кантон Цюрих събират първите 150 войници, които по-късно изпращат в Рим. През 1512 г. швейцарската гвардия защитава Папската държава от нападенията на краля на Франция, като след тези събития Папата ще нарече своите войни „защитници на свободата на Църквата“.

Друго историческо събитие, което отличава швейцарските папски гвардейци, е защитата на папа Климент VII на 6 май 1527 г., когато папската войска, водена от Роист Каспар, е била нападната от Карл Борбонски с неговата 12-хилядна армия. В тази битка швейцарските гвардейци, начело с техния главнокомандващ успяват да задържат нашествениците часове наред, давайки възможност на папата и кардиналите да се скрият в замъка „Сант Анджело”. В памет на този епизод всяка година на 6 май новите гвардейци полагат клетва за вярност към папата. „Acriter et fideliter” („Чест и вярност”) е мотото на швейцарската гвардия.

На какви критерии трябва да отговарят швейцарските гвардейци? Трябва да са момчета на възраст между 19 и 30 години, високи над 174 cм, естествено трябва да бъдат римокатолици, отслужили военна служба в Швейцария. В момента на приема трябва да не са женени, но могат да се женят впоследствие. Естествено, в наши дни е важно и образованието, защото след изтичане на военната служба към Светия Престол бившите гвардейци най-често стават ръководни кадри в елитни частни охранителни компании.