Чудеса в аязмо край Ямбол, водата до храма „Александър Невски“ лекува

1
131
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

Чудеса в аязмо край Ямбол, водата до храма „Александър Невски“ лекува

Всеки човек може да намери пътят до Бог, казва йеромонахът, който поддържа храма на Бакаджик край Ямбол. В аязмото край храма стават чудеса

30 Април 2019, Вторник, 12:34 ч.

Автор: Флагман.бг

Света Богородица посочила мястото, където да се изкопае кладенеца и от целебната вода болен монах оздравял 

Водата от аязмо край Ямбол е лечебна. Там стават чудеса. Кладенецът, от който игуменът на  храма „Свети Александър Невски“ йеромонах Софроний вади с меден бакър вода, е посочен от Света Богородица. Свещеникът застана пред камерата на бТВ, за да разкаже за църквата на връх Бакаджик и за чудесата на вярата.
Според легенда, водата в аязмото до храма лекува. Една вечер един от монасите бил тежко болен и му се присънила Богородица. Посочила му мястото, на което да изкопаят кладенец. 
„Всеки човек може да намери пътят до Бог. Достатъчно е да има вярва“, каза йеромонахът. Моето сърце е тук, споделя той.
Храмът, който е строен преди столичния „Свети Александър Невски“, пази уникални реликви на повече от век, а след месец се навършват 140 години от изграждането му. Днес обаче това място е почти забравено, а игуменът на храма го поддържа с дарения.
Историята на това място започва преди 140 г. след края на Руско-турската война. Ген. Скобелев и неговата 30-та пехотна дивизия се установяват в Ямбол. Пълководецът решава близо до града да бъде изграден първият руски храм-паметник в България. В началото на 1879 г. руски войници и местни хора започват да строят. Майката на ген. Скобелев изпраща стъклен полилей, който и днес стои в средата на храма, а хоругвите и иконостаса са на повече от век.
Йеромонах Софроний е игумен на храма от 6 години. Открил вярата след тежка лична загуба. В опит да преодолее смъртта на жена си, се записал в Семинарията.
Така на 55 г. бившият фрезист Стефан Радев станал йеромонах Софроний и приел храма като своя съдба.
„Храмът плаща промишлен ток, защото „продавам“ вяра в Бог. Тя обаче не се налива в главите на хората с фуния. Или я имаш, или я нямаш. Даваме и 600 лева на митрополията“, каза още йеромонах Софроний.