България може да внася румънски природен газ от догодина

1
155
Добави коментар

От началото на следващата година България ще може да внася до милиард и половина кубични метра природен газ от Румъния, информира БНТ.

През декември изтича срокът, в който Румъния трябва да завърши компресорната си станция край Гюргево, което ще позволи България да получава в пълен капацитет природен газ от северната ни съседка. Това обяви Ясен Иванов от българската държавна компания „Булгартрансгаз“.

Освен връзката с Румъния, ключови за страната са и връзките с Гърция и със Сърбия. Оказва се обаче, че пускането в експлоатация на българо-гръцката газова връзка съвсем не е безпроблемно.

Компанията собственик ICGB ще обяви строителите и доставчиците на тръбите за нея до две седмици. В случай, че процедурата се обжалва, компанията ще иска предварително изпълнение, защото всяко забавяне би било фатално за проекта, който трябва да бъде завършен до края на 2020 г.

Другият собственик на тръбата, гръцката ДЕПА обаче напомни, че най-важна е бъдещата цена на газа, който ще тече по тръбата.

Засега капацитет за връзката са си запазили държавната „Булгаргаз“, азербайджанската „Сокар“, и американската „Линден“. От там обаче сигнализираха, че може и да се откажат от проекта, защото „Булгартрангаз“ не ги пуска по своите тръби. От дружеството обявиха, че това не зависи от тях и обясниха, че ще направят всичко възможно да допуснат и търговци на втечнен газ у нас.

България си е поставила за цел да продава и втечнен газ на бъдещата газова борса, която предстои да бъде изградена у нас.