Повтарят изборите за кмет на Истанбул по настояване на партията на Ердоган

1
185
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Върховната избирателна комисия на Турция реши да удовлетвори искането, входирано от името на партията на президента Реджеп Ердоган, за повторни избори за кмет в Истанбул. Вотът е насрочен за 23 юни. Седем от членовете на комисията гласуваха “за”, а четирима – “против”, предава “Hurriyet”.

Припомняме Ви, че на изборите в края на март, партията на Ердоган спечели вота в над 50% от общините, но загуби някои от най-важните градове като Анкара и Истанбул. В най-големия турски град кандидатът бе определен с разлика от 14 000 гласа в полза на опозиционния кандидат.

От партията на Ердоган твърдят, че вотът е манипулиран. Очевидно някакви нарушения са потвърдени, тъй като Върховната избирателна комисия удовлетвори искането на президента, макар с това да провокира поредните обвинения в диктатура срещу държавния глава.

Нещо повече, решението на Комисията стана причина и за вълна от протести, предава Ройтерс. В няколко квартала на Истанбул граждани излязоха с тигани и тенджери, за да демонстрират срещу повторението на вота.