6 антистрес стъпки в забързаното ежедневие

2
296
Добави коментар
epis
epis

222 прегледа

Гласували: 1, рейтинг: 5

Важно е да умеем да намираме дребни радости, да си почиваме и да се отърсваме от напрежението

Когато не сме особено претоварени и стресът е минимален, считаме, че той е полезен, но премине ли се веднъж границата, здравето ни със сигурност може да пострада.

Предупреждението не бива да звучи като заплаха, но и медиците са категорични, че леките дози напрежение понякога спомагат за мобилизацията и адаптацията ни в средата, която ни заобикаля. Когато то се превърне в хроничен източник обаче, могат да последват доста неприятни проблеми. Сред тях са депресията, възникването на автоимунни заболявания, нарушения в теглото, липса на концентрация, стерилитет и т.н.

В такива периоди тялото губи способността си да преодолява това, което го застрашава. Високата степен на интензивност на стреса неминуемо води до психични или физически разстройства. Неслучайно, когато сме подложени на необичайни и продължителни конфликти, ние сме по-склонни да се поддадем дори на един банален вирус.

Кортизолът, хормонът на стреса, се освобождава именно в подобни моменти. Неговото въздействие се отразява на първо място на нервната система. Стига се и до забавяне на обмяната на веществата, в резултат на което се покачват килограмите. Възможно е още да чувствате болки в ставите, непрекъсната умора, която не се повлиява от съня, тревожност и други симптоми.

Дълготрайният стрес може да не ви убие веднага, но ще атакува почти всички жлези в тялото, особено надбъбречните, половите и щитовидната.

Как да противодействаме на стреса и колко е важно да се отпускаме:

• Стречинг Разтягащите упражнения ще подобрят състоянието на фигурата ви, но тук основната цел е различна, а именно – да изгоните стреса! Те имат силата да помогнат на мускулите да се освободят, което да ви релаксира цялостно.

Може да се ориентирате към йога или към съвсем проста схема на раздвижване, съчетано с бавни движения и дълбоко дишане. Кислородът балансира стресовите хормони и е напълно оправдано да се грижите той да не ви липсва.

• Ароматерапия Едно прекрасно решение са етеричните масла, които могат да ви снабдят с неповторими благоухания. Достатъчно е да ги имате у дома си, или да ги носите в себе си, и при нужда да вдишвате от тях. Мента, лавандула, лайка, салвия, портокал са изключително подходящи при тази терапия. Ако чувствате, че имате нужда от енергия, може да добавите

добавите и друг вид цитрусови нотки.

Всичко е въпрос на предпочитания, водете се интуитивно при избора си на аромати. А когато сте в спа център, открийте помещението с билкова сауна и капнете малко количество от любимите си масла, за да почувствате пълноценно възстановяване на сетивата.

• Музика Музиката винаги помага, но има ситуации, в които е препоръчително да се доверим на тишината. Когато се завърнем вкъщи след напрегнат ден, последното, което искаме е да чуваме силни звуци наоколо. Ако изпитвате необходимост обаче, това е най-доброто, което може да сторите за себе си. Пуснете си успокояващи тонове, отдайте се на мечти и неусетно ще се пренесете в страната на сънищата. Бихте могли да заместите изпълнителите и със записи от природата на птички, пчелички и водни потоци.

А пък симфоничната музика, била хапче за щастие, но може би само за ценители.

• Забавен филм или книга Ако усещате, че те няма да ви натоварят допълнително, може да се оттеглите в спалнята с приятно четиво или да не мислите за нищо, забавлявайки се с някоя комедия например. Всичко е въпрос на предпочитания и индивидуален подход. При работа върху стреса няма правила, нито задължителни условия, следвайте вътрешните си пориви за облекчение. • Планиране на почивка Съществува статистика, която сочи, че самото планиране на почивката ни, особено през лятото, може да свали напрежението с няколко степени. Ако не вярвате, пробвайте още сега. Изберете спокойно място до морето, а ако сезонът е по-хладен, нека хотелът да има спа зона, в която да забравите изцяло за ангажиментите си през останалата част от годината. • Дистанцирайте се от негативните личности Това често се оказва огромно предизвикателство, най-вече когато те са ни близки и чувстваме вина, ако ги отбягваме. Все пак трябва да се научите да поставяте границите, чието преминаване считате за неприемливи за вас.

Ако в обкръжението ви има крайно негативни личности, те така или иначе няма да спечелят много от вниманието ви – и двете страни са губещи. Първата не желае да поеме отговорност за положението си, а втората се подлага на доброволен тормоз. Помислете дали да участвате в тази схема и как бихте могли да излезете от нея.