Космическото бъдеще най-сетне настъпва: Върджин Галактик започна преместването си на космодрума Спейспорт Америка!

1
116
Добави коментар
redbul80
redbul80

Футуристичният космодрум Спейспорт Америка. Photo credit : Land Rover MENA

10 май 2019 г. 20:50 ч.

Светослав Александров. Преди да прочетете тази новина, бих искал да ви предизвикам и да ви попитам: как си представяте космическото бъдеще? 

Ето как си го представям лично аз: ние ще заживеем в бъдещето така, както фантастите са си го мечтаели, когато космическите полети наподобят самолетните. В ежедневната практика ние отиваме на летището, чекираме се, оставяме багажа, преминаваме контролните пунктове и чакаме да се качим на самолета. Нещо подобно трябва да са и космическите пътешествия, с някои дребни разлики – например като към процедурите се включи и подготовка за състоянието на безтегловност посредством някаква кратка тренировка. Но като цяло – просто отиваме на космодрума и отлитаме в космоса! 

С тази идея е построен космодрумът Спейспорт Америка в Ню Мексико. Но макар да е завършен и официално открит през 2011 година, той дълго време бездействаше и представляваше просто красива призрачна сграда. Бляскав, лъскав, готов да посрещне своите пътници, но на него нямаше  космически кораби. Както красноречиво се изрази писателят Джак Мърфи през 2017-та година – чувството да го видиш бе като да посетиш Джурасик Парк в деня преди динозаврите да бъдат показани. 

Днес това е на път да се промени. Космически кораб вече има! Построеният „Юнити“ от Върджин Галактик проведе вече два тестови пилотирани космически полета – един през декември 2018-та година и един през февруари тази година. Общо петима души станаха астронавти, а сред тях  бе първата жена, летяла в космоса на комерсиален кораб – Бет Моузес. Тези полети бяха извършени от изпитателния космодрум Мохаве в Калифорния. Сега компанията-производител Спейсшип Кампъни изпълнява някои довършителни работи по „Юнити“, свързани с монтирането на вътрешната кабина за туристите. Когато това приключи, през лятото корабът ще се отправи към следващото си пътешествие – не към космоса, а към Ню Мексико.

След това космическите полети отново ще бъдат възобновени. Изпитателната програма, преди да се качат пътниците, ще завърши в Спейспорт Америка. 

За щата Ню Мексико е изключително важно космодрумът да потръгне. До голяма степен финансирането на Спейспорт Америка е осъществено с публични финанси. Общо $220 милиона долара са осигурени по този начин, като това е станало и чрез увеличаване на данъците на гражданите. Тези пари са били дадени с идеята Ню Мексико да стане център на пилотираната космонавтика в САЩ и така да дойдат инвеститори, облагодетелствайки целия район. 

Фактът, че след откриването си през 2011 година, в продължение на осем години космодрумът бездействаше, изнерви доста местните политици. Никой не предполагаше, че ще се чака толкова време. Върджин Галактик трябваше да започне да провежда пилотирани космически полети през 2009 година. Това очакване беше оправдано – все пак предшестващият космически кораб „СпейсШипУан“ беше летял успешно през 2004-та година. Просто технологията трябваше да се мащабира, за да може да бъде създаден по-просторен и удобен за туристи „СпейсШипТу“. 

Но оттук дойдоха проблемите. Оказа се, че не е чак толкова просто за една космическа технология да се мащабира. Следващите години бяха мъчителни за Върджик Галактик. Тестовата програма се проточи във времето, а през 2014-та година компанията преживя тежка катастрофа, при която беше разрушен първият космически кораб от серията „СпейсШипТу“ – „Ентърпрайз“. Пилотът Майкъл Олсбъри загина. 

За щастие след 2016-та година нещата потръгнаха доста гладко за компанията. В рамките на период, по-кратък от три години, вторият кораб от серията „СпейсШипТу“ – „Юнити“ изпълни успешно атмосферните си тестове и днес корабът вече лети в космоса. 

Сега времената са различни – Ричард Брансън, създателят на Върджин Галактик, си има конкуренция. Вчера Джеф Безос, основател на компанията Блу Ориджин, оповести, че до края на тази година планира да изстреля хора в космоса със собствения си космически кораб „Ню Шепърд“. 

Но нека да има конкуренция. От това желаещите да летят в космоса могат само да спечелят. 

За повече информация: Върджин Галактик

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/