Социалният министър: Няма да взимаме деца от родителите, проектът е спрян

3
216
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

„Фалшива новина е, че се готви проект за нов закон за детето. Категорично заявявам, че не се готви проект на нормативен документ, който да цели отнемане на децата от техните биологични родители“, заяви пред журналисти в Бургас министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

По-рано днес медиите бяха информирани, че утре в Бургас и в други градове на страната родители ще излязат на протест по повод готвения проект Стратегия за детето 2019-2030.

„Работата по този проект е спряна така, че протестите утре са неоснователни. В системата за закрила на детето са предвидени различни мерки. Една от крайните мерки е за временно настаняване в приемно семейство“, каза министърът.

По думите му повече от 1700 са случаите през изминалата година, в които е предотвратено изоставянето на деца.

„Истината е, че много деца се изоставят от техните родители буквално на улицата и държавата е длъжна да се погрижи за тях като предприема временни мерки за закрила“, каза още Петков.

Той добави, че за 2018 г. социалните работници са предотвратили изоставянето на 1700 деца, благодарение на което те са останали в своите семейств.