Борисов: Национална стратегия за детето 2019 -2030 няма

1
110
Добави коментар

„Национална стратегия за детето 2019 -2030 няма. На социалния министър разпоредих сутрин, като стане и на обед и вечер да повтаря, че такава стратегия няма”, заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание. Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че появилата се информация за неправомерно отнети деца от семействата им е спекулация.

 „Такава стратегия няма да има, докато не мине през всички обсъждания, за да са сигурни хората, че никой няма да им вземе детето и да го даде на някоя друга брачна двойка- от трети пол например”, каза премиерът.

На заседанието на Министерски съвет се обсъждат също финансирането на педиатричната болница и заплатите на медицинските работници. Гласувано е отпускането на 3 450 000 лв. за апаратура. От тези средства на държавните и общинските болници ще бъдат предоставени 500 000 лв. за закупуване на 15 апарата за дихателна реанимация и 750 000 лв. за осигуряване на 50 кувьоза.

Отделно 1,7 млн. лв. са средствата, с които ще бъде финансирана педиатричната болница „Проф. Иван Митев“ по Програмата „Майчино и детско здравеопазване“. Ресурсът ще бъде използван за подобряване лечението на децата и увеличение възнагражденията на работещите, каза още Борисов.

Относно методиката за изчисляване на заплатите на сестрите, премиерът заяви, че е готова, предоставена е на Лекарския съюз и след това ще се каже точно с колко ще се увеличат възнагражденията.