Метал в интериорния дизайн

1
223
Добави коментар
svetla58
svetla58

Правилата са, за да се нарушават … нали?

В миналото е имало твърдение, че не трябва да се смесват различни метали като злато, сребро, платина, мед, хром, никел и други в един интериор. Е, за нас е удоволствие да споделим с вас, че това правило спокойно може да бъде пренебрегнато, особено ако искате да добавите малко блясък и елегантност в интериорния дизайн на вашия дом. Важно е да знаете, че ключов фактор при комбинирането на различни метали е да ги подберете правилно. Точно за това заедно с дизайнера на студио за интериорен дизайн Моми Студио – Антония Саранеделчева сме подготвили за вас няколко полезни съвета, които ще ви помогнат правилно да съчетаете желаните от вас различни метали.

Според тенденциите все повече се засилва покачването на интереса към жълтите метали. Същите тези, които до преди това се смятаха за старомодни, днес вече набират все по-голяма популярност особено онези златни тонове, които създават Art Deco естетика.

Изберете доминиращ метал

Добавяне на комбинация от метални акценти е чудесен начин да оживите вашия интериор. Металът намира приложение навсякъде във вътрешния дизайн като започнем от кухненските шкафове, масите, рамката на леглото до парапети и первази на стълбището. За да създавате фокусна точка във вашия интериор изберете за основен метал, този, който харесвате, след това добавете още един или два метални акцента, които могат да бъдат и контрастни, за да завършите изгледа. Основният метал в пространството придава усещане за единство, а акцентиращите метали привличат и насочват погледа.

Важно е да отбележим, че чрез аксесоарите най-лесно можете да комбинирате различните метали като добавите осветителни тела, вази, фруктиери, картини със сребърни или златни рамки.

Използвайте стоманата като неутрален метал

Според специалистите стоманата в света на металите бива считана, като неутрална. Освен това се комбинира отлично с почти всички други метали като мед, никел, месинг, злато и други. Изглежда страхотно в контраст с метали с блестящо покритие.

Комбинирайте топли и студени метали

Топлите метали като злато и месинг имат по-наситен цвят и текстура, когато са в комбинация с хладните металите като сребро и хром. Ако имате елемети във вашата кухня от неръждаема стомана, тогава добавянето на месингов попилей ще направи пространството по-чаровно и ще прибави допълнително усещане за текстура. По същия начин ако имате топъл метал като злато, една маса или висящи полилеи от хром ще създадат баланс.

Обмислете вашата цветова палитра

Топлите метали (месинг, мед и злато) се комбинират с топли нюанси като керемида, кафяво и жълто, но прекрасно се комбинира и със студените нюанси като тъмо синьо, изумрудено зелено и виолетово. За да създадете красиво и уютно просторно в неутрална палитра, добавянето на месингов или меден акцент ще придаде перфектното количество топлина, цвят и текстура.

Помислете за покритията

Полираният никел, хром и месинг определяни, като едни от най-добрите съвременни покрития в интериорния дизайн на дома. Техният силно отразяващ характер добавя перфектното докосване на популярния Арт Деко стил и може да бъде идеалния завършек в една стая, стига да се използва правилно.

Добавете текстура

Комбинацията на метали и текстури в мебелите, осветлението и аксесоарите на дома, представят редица възможности на дизайнера да създаде свой уникален микс в интериора.

Разгледайте стаята

Размерът и функцията на вашето пространство вероятно ще повлияят и на вашата „игра“ с комбинацията на метали. Ето и няколко неща, за които трябва да се замислите стая по стая:

Кухня: Планирането на интериорния дизайн на кухнята може да бъде много натоварващо, особено когато искате всичко да бъде в синхрон – уреди, осветление, смесител и аксесоари. Създавайте дълбочина на интериора като комбинирате различни метали, като например месингови осветителни тела ще изглеждат страхотно в комбинация с бронзови дръжки в кухненското обзавеждане.

Всекидневната: Създаването на интериор, който едновременно да бъде впечатляващ и в същото време комфортен за живеене може да се окаже голямо предизвикателство. Ако искате да добавите блясък заложете на полирани покрития като използвате месинг, мед, бронз или сребро.

Спалня: Това е вашето място, където да се скриете от всичко и комбинацията от различни метали тук може да създаде по-уютна атмосфера. За да постигнете това заложете на по-топли метали като месинг, мед, бронз и злато.

Бани: Имайте предвид, че баните са по-малки пространства,          така че много различни метали ще смалят пространството. Въпреки това и тук ще бъдете нестандартни, ако заложите на    душ и смесител в цвят месинг за акцент.

Истинското изкуство в комбинацията на различни метали като мед, никел и месинг се крие в неговата простота. Изберете комбинация от метали, които харесвате и намерете правилния баланс между тях, за да създадете неповторима атмосфера.