Виртуалният астронавт бе изпратен високо в стратосферата – на височина 34.7 километра!

1
200
Добави коментар
redbul80
redbul80

„Аз, виртуалният астронавт“ след твърдото кацане. Photo credit : NC Near Space

20 май 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Първият от трите планирани полета с цел популяризация на космонавтиката в България е вече зад гърба ни! Електронната книга „Аз, виртуалният астронавт“ е успяла да достигне стратосферата на два пъти, благодарение на американската организация NC Near Space. Книгата е била изпратена високо над Земята по време на две мисии – на 16-ти и 19-ти май. 

По време на полета на 16-ти май е било пратено само съдържанието на електронната книга. Метеорологичният балон е достигнал до височина 30.9 километра. При втория полет, на 19-ти май, е било пратено както съдържанието на книгата, така и корицата на хартиен носител плюс авторова снимка. 

Изстрелването на 19-ти май е било проведено от Северна Каролина, САЩ, в 11:15 ч. българско време. Балонът е достигнал до височина 34.7 километра – близо половината път до космоса по американските стандарти. Около 99% от масата на земната атмосфера се намира на височина до 30 километра. Пространството над тази височина се нарича условно „близкокосмическо пространство“ – доста по-високо от това, което достигат пътническите самолети, но все още недостатъчно, за да се постигне орбитална скорост.

За съжаление по време на кацането остатъците от метеологичния балон се оплели в парашута, което довело до свободно падане през последните 10 километра, твърдо кацане и увреждане на по-голямата част от записания видеоматериал. Въпреки това, както се вижда на горните снимки, „Аз, виртуалният астронавт“ е останал забележително непокътнат!  

Снимка на слънчевия изгрев от близкокосмическото пространство. Photo credit : NC Near Space 

NC Near Space е любителска организация, която редовно изпраща метеорологични балони в стратосферата на височина до 35 километра. Американската национална метеорологична служба извършва по четири такива полета ежедневно в Северна Каролина, така че NC Near Space използва данните на службата, за да може да планира собствените си мисии. Организацията работи съвместно и с Федералната авиационна администрация на САЩ, за да гарантира безопасна работа. 

За повече информация : NC Near Space

Научнопопулярната книга „Аз, виртуалният астронавт“ можете да закупите в хартиен вариант от книжарница „Български книжици на адрес гр. София, ул. Аксаков 10 (Кристал) или в електронен вариант от страниците на книжарница Книгите (линк тук) или Хеликон (линк тук). От книжарница Книгите можете да направите заявка и за хартиена бройка, която ще пристигне директно на Вашия адрес. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/