Като презастраховка срещу авария: руската ракета Протон-М с научната обсерватория Спектр-РГ излиза на площадката седмица…

1
229
Добави коментар
redbul80
redbul80

Космическата обсерватория „Спектр-РГ“ преди процедурите по зареждането й с гориво. Снимка: КЦ Южный/ЦЭНКИ

21 май 2019 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Ще бъде ли успешно изстрелването? Този въпрос си го задаваме всеки път преди руско изстрелване на междупланетна мисия, особено ако ракетата-носител е „Протон“. Последният път, през 2016-та година, при полета на „Протон-М“ с ускорителния блок „Бриз-М“ и марсианската експедиция „ЕкзоМарс-2016“, всичко бе наред. Тази година обаче, при старта на руско-немската обсерватория „Спектр-РГ“ на 21-ви юни, нещата са различни. Ще се използва „Протон-М“, но с ускорителен блок „ДМ-03“. До този момент блокът е летял три пъти, но само един полет е бил успешен. 

За да се презастраховат руснаците срещу евентуална авария при провеждането на такава важна мисия, ракетата-носител „Протон-М“ ще бъде изведена на стартовата площадка една седмица преди излитането. Целта е да бъдат проведени допълнителни изпитания. Това бе съобщено от информационната агенция РИА Новости.

Блок „ДМ-03“ представлява последната модификация на блок „Д“, който от своя страна за пръв път лети през 1974 година. Първоначално Блок „Д“ е замислян да служи като горна степен на съветската ракета „Н1“, за да извежда товар, научни мисии и астронавти на път към Луната. Впоследствие блокът е адаптиран за ракети „Протон“. Създадени са варианти „ДМ-2″, ДМ-2М“ и „ДМ-03“. Общият брой мисии, изведени в космоса с блок от серията „Д“, са над 250. От тях най-забележителни са успешните съветски мисии до Венера и мисиите „Фобос 1“ и „Фобос 2“ до марсианската луна Фобос. 

През последните години блок „Д“ се използва все по-рядко поради създаването на новата степен „Бриз-М“. Въведена за пръв път в експлоатация през 2000 година, тя използва горивна смес от хидразин и диазотен тетраоксид. За разлика от нея блок „Д“ използва керосин и кислород. Двигателите на блок „Д“ са по-мощни, но изпаряването на кислорода ограничава нейните възможности. „Бриз-М“ не разполага с толкова мощни двигатели, но за сметка на това може да лети продължително на гъвкави мисии. В зависимост от изискванията на мисията, вземайки предвид предимствата и недостатъците на блок „Д“ и „Бриз-М“, ракетата „Протон-М“ може да бъде оборудвана с едната или другата степен. 

Последната модификация на блок „ДМ-03“ е въведена в експлоатация през декември 2010 година, при изстрелването на три спътника от руската навигационна система „Глонасс“. Поради грешка в инструкциите за зареждане с гориво, на блока са качени 1.6 тона кислород в повече от предвиденото. Степента се оказва твърде тежка, за да изведе спътниците в правилна орбита и те падат в Тихия океан. Мнозина специалисти на ръководни постове са наказани заради допуснатата небрежност. През 2013 година е предвиден вторият полет на „Протон-М“ с „ДМ-03“ – тогава ракетата аварира не поради дефект на блока, а заради монтирани наопаки датчици на първите три степени. Най-накрая през 2015 година ракета „Протон-М“ с ДМ-03″ извежда успешно в космоса спътника „Express AM8“. 

Сега се надяваме, че полетът на „Спектр-РГ“ също ще е благополучен и за да се подсигури успехът, ракетата ще бъде изведена на стартовата площадка цяла седмица преди старта, за да бъдат направени комплексни изпитания. Иначе обикновено ракетите се извеждат четири дни преди пуска. 

„Спектр-РГ“ е съвместен проект на Русия и Германия. Обсерваторията ще изучава космоса в рентгеновия диапазон и тя се състои от два телескопа: ART-XC, създаден от Русия, и eROSITA, създаден от Германия. Космическата платформа, към която телескопите са прикрепени, представлява модифицирана спътникова платформа „Навигатор“, построена от НПО „Лавочкин“.

Първоначално изстрелването на „Спектр-РГ“ бе планирано за 2013-та, но после бе отложено за 2016-та, 2017-та, 2018-та и чак сега имаме готовност за пуск през 2019-та година.

Обсерваторията трябва да бъде изведена в далечния космос, в точката на Лагранж L2 от системата „Земя-Слънце“, на разстояние от около 1.5 милиона километра от Земята. Това означава, че „Спектр-РГ“ е първата научна мисия след разпадането на СССР, която е ръководена от Русия и която ще достигне до междупланетното пространство, стига да е успешна. „ЕкзоМарс-2016“, която е също руско-европейски проект, по замисъл е създадена от Европейската космическа агенция (ЕКА). 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/