Избор на интериорни врати

3
183
Добави коментар

Планираният ремонт преминава почти винаги през едни и същи етапи. В началото трескаво се изчислява какво можем да си позволим с предвидения бюджет. Избирането на професионални майстори и качествени материали за ремонта, също е важно за постигане на крайната цел. Подравняване на стените, шпакловка или гипсокартон, цвят на боята и покрай ред други избори, които предстои да направим, може да пропуснем съществени неща. Едно от тях е да не предвидим бюджет за интериорни врати. Подмяната на интериорните врати често се подценява. Заобикаляне на проблема за по-късно е фатална грешка. Тъй като всяка интериорна врата се намира на възел, по-късната й подмяна ще нанесе поражения на поне две помещения, които вече са обновени. Средствата за интериорни врати не са толкова много, за да се подмине подмяната им. За сметка на това, новите интериорни врати превръщат помещенията в радост и гордост за собственика на жилището.

Избор на интериорни врати

Кратка справка в търсачката на Google е достатъчна, за да Ви обърка и да направи избора на интериорни врати труден. Грешният избор не само ще Ви огорчи, но и ще натовари допълнително бюджета Ви. Ето няколко съвета, които могат да улеснят този избор.

Избор на интериорни врати, според вида на жилището или помещението

Ако не сте го изпитали лично, то навярно сте чували от съседи или приятели, колко трудоемко е да свалите металната каса на вътрешна врата в панелно жилище. Това не се налага и ще си спестите много усилия, ако подберете правилни интериорни врати за метални каси.

Друг момент, в който трябва да съобразите вида на интериорната врата е според влажността на помещението, за което избирате врата. Може много да харесвате някоя интериорна врата, но ако тя е предназначена за баня, басейн или друго помещение с висока влажност, по-добре е да изберете PDC врата.

В много редки случаи имаме налични помещения, които са без естествено осветление и наличие на прозорец. В такива случаи е необходимо да се изберат врати, които имат голяма стъклена площ, през която да преминава светлината от съседното помещение.

В днешно време можете да изберете и различни екстравагантни и екзотични решения за вида на вратите, като плъзгащи се, например.

Снемане на размери

Може да Ви се струва елементарно, но снемането на размерите за интериорната врата е процес, на който трябва да отдадете огромно значение. Изготвената врата може да се окаже практически негодна, ако не сте снели правилно размерите. Когато снемате размери за ширина и височина е добре, да измерите повече от една точка, като за изготвянето, се съобразите с най-малкия размер. Така например, ако измерите ширина високо горе 90 см, а ниско долу 92 см, трябва да приемете ширината за 90 см. Препоръчвам размерите да се снемат от професионалисти, на които ще поръчвате изработката на вратата.

Покритие на интериорните врати

Общо взето покритията на интериорните врати са с естествен или синтетичен (технически) фурнир. Синтетичните фурнири обикновено са много по-евтини. Въпреки това те предлагат голяма гама от цветове, много по-устойчиви са на различни температури и влага.

Естествените фурнири са за любителите на класиката. Те са много по-внушителни и придават масивност на вратата. Произвеждат се екологично безопасен материал, най-вече дъб, орех, клен, вишна, ясен и череша. Предоставят възможност за реставрация при повреда. Недостатъкът им е, че са много по-скъпи и не така издръжливи на влага, ниски и високи температури.

Дизайн и цвят на интериорните врати

В днешно време се наблюдава истински размах на дизайна и цветовете при интериорните врати, особено тези със синтетичен фурнир. Ако спазите горните правила, можете да се отдадете на фантазията си при избор на дизайн и цвят на вратите за Вашия дом.