Обединеното кралство в очакване премиерът Тереза Мей да подаде оставка

1
196
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Британски медии се надпреварват да прогнозират кога премиерът Тереза Мей ще подаде оставка. Залогът на “Таймс” е 24-и май (петък). Според други анализатори обаче тя можело да изчака до неделя, когато трябва да станат ясни резултатите от евроизборите, които Обединеното кралство се оказа принудено да проведе заради отлагането на Брекзит.

Междувременно, докато днес поданиците на Нейно Величество Елизабет ІІ се възползват или не от правото си на глас в изборите за Европейски парламент, един след друг министрите на Мей напускат “потъващия кораб”, предава Ройтерс.

Очакванията са, че самата тя, като ръководител на процеса по развода с Европейския съюз, ще напусне поста си до края на седмицата. Анализатори твърдят, че вариантите след това са ограничени – Брекзит без сделка, отмяна на Брекзит или още по-задълбочена политическа криза, предполагаща предсрочни парламентарни избори.

Рискът е сериозен, имайки предвид, че настоящият парламент вече отхвърли Брекзит без сделка, отхвърли и предложеното от Мей споразумение. А имайки предвид категоричния отказ от нови преговори от страна на ЕС, това поставя депутатите в задънена улица.