Преподобна Стойна се преродила два пъти – КАРМА И СЪДБА – Статии

12
Добави коментар
mikael
mikael

 

Село Златолист е известно с църквата „Свети Георги“, в която в началото на миналия век е живяла пророчицата преподобна Стойна. Монахинята е смятана за предшественичка на Ванга и-тя като нея пророкувала и помагала на хората.

Златолист се намира в Санданско-Петричката котловина в югозападното подножие на Пирин планина, в близост до Сандански и Мелник, До Златолист се стига през село Катунци, което е на 7 км от него. За шофьорите е добре да знаят, че пътят на някои места не е асфалтиран. За сметка на това пък от Мелник до селото е изградена екопътека, която продължава до Роженския манастир.

Учените смятат, че църквата „Св. Георги“ е построена през XIX век, но местните хора твърдят, че е била издигната още през XII в. Храмът е забележителен със старите си стенописи. В средата на храма, под купола, се намира мраморна плоча с двуглав орел. Съществуват легенди, че когато се стъпи върху нея, има здравословно излъчване. Оригиналната плоча е открадната, на нейно място е поставено копие, но от това лековитата сила на мястото не е секнала. Чудесата не свършват с това – в селото се издига чинар на 1295 години, за който се вярва,,че помага при различни заболявания. През 90-те години на 20. век храмът е реставриран, а около него е оформен малък манастирски комплекс. В женското отделение е запазена килията, в която е живяла преподобна Стойна, а в двора на църквата е изграден мемориал при гроба на пророчицата.

Стойна е родена на 9 септември 1883 година в село Хазнатар, Серско. На 7-годишна възраст се разболява от едра шарка, в резултат на което ослепява. Още тогава в съня й се явил св. Георги, който й казал да копае в двора, за да намери негова икона и кандило, Пророчицата пристига в Долна Сушйца (старото име на Златолист) през 1903 г., доведена върху магаре от свои роднини. Още с идването си момичето е категорично, че трябва да живее в църквата, а не в къща в селото. Поп Георги не смее да вземе сам решение и свиква за съвет селяните – те приемат идеята на момичето без уговорки.

Веднага й преграждат място в храма и й дават кой каквото има – завивка, дреха, посуда. Там тя прекарва остатъка от живота си до 1933 г. в пост и молитва. Твърди се, че дарбата на преподобна Стойна да пророкува била по-силна от тази на Ванга, Някои от хората, които идвали при нея, за да търсят помощ, я виждали да се носи из въздуха, без да стъпва по земята – това обикновено ставало, докато ясновидката се молела върху мраморната плоча с двуглавия орел. Говори се още, че на два пъти е напускала тялото си за по една седмица с изричната заръка никой да не го мести, после отново оживявала, Тя била добра, тиха и кротка, Не отказвала на никого съвет, утеха и изповед. След наставленията й хората си тръгвали с леки души. Всички я признавали и почитали за светица.

И днес в църквата на Златолист идват стотици богомолци от цялата страна. Чули за пророчицата и пристигат с децата си да се помолят. „Открай време е така* Някога идваха с волове и магарета, сега с коли“, разказва жената, която се грижи за църквата» Тя не се страхува, че миряните могат да задигнат нещо от храма. „Грехът ще тежи на тях, а не на мен“, убедена е жената.