Теленор ще направи първия си 5G тест в България тази година

1
146
Добави коментар

Теленор планира да направи първия си тест на 5G технологията у нас през третото тримесечие на 2019 г. Компанията подаде в Комисията за регулиране на съобщенията заявление за временно ползване на спектър за тест на 5G технология. Това обяви главният изпълнителен директор на Теленор Джейсън Кинг по време на среща с медии.

Въвеждането на 5G е един от основните приоритети на Европейския съюз. Според общите цели на ЕС за широколентов достъп през 2020 г. всяка държава-членка трябва да има поне един град с пълно 5G покритие, а до 2025 г. всички градове, както и по главните пътни артерии и жп линии.

„Високоскоростните мобилни мрежи са ключова предпоставка за конкурентоспособността на световния пазар. Освен в пъти по-високата скорост и по-високия капацитет на мрежата, 5G ще даде възможност за създаване на нови начини за комуникация, нови услуги и дори нови бизнес модели“, каза Джейсън Кинг. „В България обаче сме достигнали границите на възможностите на настоящите технологии и спектър. За да продължим с развитието на мобилния пазар в страната, трябва да обединим усилия с правителството и Регулатора да преодолеем заедно бариерите, които стоят пред нас“, допълни той.

По думите му основните предизвикателства пред телеком операторите в България са освобождаването на спектър и ефективното му използване, значително намаляване на цените на спектъра и съществено облекчаване на разрешителния режим за изграждане на телекомуникационно оборудване. България все още се бави с освобождаването и разпределянето на спектър във всички честоти – ниски, средни и високи. А той е жизненоважен за предлагане не само на 5G-базирани услуги, но и за осигуряване на капацитет за висококачествена и високоскоростна връзка и за покритие в отдалечени райони.

България е единствената държава от ЕС, която не е освободила напълно спектъра за 4G в 800 MHz. Другият нискочестотен спектър – този в 700 MHz, e също частично блокиран, а той е ключов за изграждането на мобилна мрежа от пето поколение. Същото е валидно и за 3,6GHz – свободният ресурс към момента не е достатъчен за нуждите на сектора, твърдят от телекома. “Според всички нас оптимизирането на цените на радиочестотния спектър е важно условие за повече инвестиции в сектора на мобилните комуникации, което от своя страна ще повиши конкурентоспособността на страната“, посочи Джейсън Кинг.

Според Михаела Калайджиева, главен директор „Корпоративна политика“, цените на спектъра трябва да отразяват българските пазарни условия и да съответстват на средноевропейските нива. Към момента те са непропорционално високи. Така например, еднократната такса за използване на спектър в 800 MHz е 2,5 пъти по-висока от средноевропейската, а годишната такса е двойно по-скъпа.

Още една пречка пред дигиталното бъдеще на България е режимът за изграждане и подмяна на телеком оборудване. Според последния сравнителен анализ на GSMA, в който се разглеждат строителните изисквания за мобилни мрежи в Европа, България е сред малкото останали страни, в които е запазен сложният и бавен разрешителен режим за технологично обновяване на базови станции. В повечето държави това отдавна се прави без строителни разрешения. Последно облекчения в тази посока бяха извършени в законодателствата на Сърбия, Румъния и Северна Македония.