Панелка или не – финансират ли банките панелни жилища?

1
179
Добави коментар
eventA
eventA

Панелните жилища са най-разпространените домове в българската действителност. По непотвърдени данни близо 2 млн. души живеят в тях. Те са символ на социалистическия дух и общество, но с добро или с лошо имат своята пазарна ниша на имотния ни пазар. Строени обаче в други технологично-строителни времена, те не предлагат всички сегашни удобства – много от тях не са достатъчно енергоефективни, не добре шумоизолирани, имат остарели асансьорни уредби и т.н.

Това обаче с европейските програми лесно може да се промени. Не трябва да се подценява фактът, че панелните имоти са доста по-евтини от новото строителство.   Реалната и използваема обявена площ и ниската цена са съществени плюсове на панелните апартаменти. Каква обаче е позицията на банките при тегленето на кредит за панелно жилище?

Според Георги Канайков, кредитен консултант в Кредитланд: “Някои банки отказват кредитиране за панелни имоти. Други понижават процента си на финансиране от пазарната оценка на имота до 65-70%, ако конструкцията на сградата, в която се намира апартаментът е панелна. Трети обвързват срока на погасяване на кредита с края на експлоатационната годност на сградата, която техни технически експерти определят, но финансират с равен процент тухла и панел. Има и банки, които по никакъв начин не диксриминират панелното строителство и финансират покупката му с до 85% от пазарната стойност, с колкото биха финансирали и тухлено жилище.”

Канайков има 14 години опит в кредитните консултации и това заедно с икономическото му образование го прави надежден партньор. За него работата като кредитен консултант е начин да помага на потребителите да направят най-добрия за тях избор.

Кредитланд е водеща компания за кредитно консултиране в България, създадена през 2006 година, фокусирана в това да помага на потребителите да намерят най-изгодното предложение за кредит.